Preskoči na glavni sadržaj

Tri domaća filma na danskom festivalu CPH PIX

Na osmom izdanju CPH PIX, međunarodnog filmskog festivala u Kopenhagenu koji se održava od 27. listopada do 9. studenog, prikazuju se tri hrvatska naslova. Riječ je o tri dugometražna igrana filma, debitantsko hrvatsko-danskoj koprodukciji Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić, S one strane Zrinka Ogreste i Zvizdan Dalibora Matanića.

Navedeni su naslovi uvršteni u popratni program nazvan Bad Ass East, koji prikazuje 12 filmova iz istočne Europe.

Film Hane Jušić Ne gledaj mi u pijat nastao je u hrvatsko-danskoj koprodukciji, te mu je ovo festivalsko prikazivanje danska premijera. Film će danskoj publici predstaviti Zlatko Burić, koji u filmu igra oca mlade Marijane Petković (Mia Petričević), koja nakon njegovog moždanog udara mora raditi dva posla kako bi održala obitelj, neodgovornu majku (Arijana Čulina) i usporenog brata (Nikša Butijer). Ovaj debitantski film Hane Jušić premijerno je prikazan u programu 'Dani autora' ('Giornate degli autori') u sklopu 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, a nedavno je na festivalu u Varšavi osvojio posebno priznanje žirija. Film je nastao u produkciji Kinorame i koprodukciji danske kuće Beofilm te Hrvatske radiotelevizije, a hrvatsku će premijeru imati 14. studenog na 14. Zagreb Film Festivalu.

S one strane Zrinka Ogreste u Kopenhagen stiže nakon osvajanja posebnog priznanja na festivalu Al Este del Plata, što mu je osamnaesto festivalsko priznanje. Ovaj hrvatski kandidat za 89. nagradu Oscar u kategoriji najboljih stranih filmova nastao je u produkciji Interfilma i u koprodukciji sa Zillion filmom iz Beograda i Hrvatskom radiotelevizijom. 

Zvizdan Dalibora Matanića od svoje premijere u svibnju 2015. godine u programu „Un Certain Regard“ 68. Filmskog festivala u Cannesu, gdje je osvojio nagradu žirija, još uvijek putuje po međunarodnim festivalima, a i ovogodišnji je kandidat za Nagradu publike (The People’s Choice Award) Europske filmske akademije (glasovanje je otvoreno do 31. listopada na ovoj poveznici). Film je nastao u produkciji Kinorame i u koprodukciji sa slovenskim Gustav filmom i SEE Film Pro.

Više detalja o festivalu saznajte na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.