Preskoči na glavni sadržaj

Tri domaća filma na 70. Međunarodnom filmskom festivalu u Edinburghu

Na 70. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Edinburghu, koji se održava od 15. do 26. lipnja, prikazuju se tri domaća naslova: dokumentarni film Bolesno u režiji Hrvoja Mabića, islandsko-hrvatska koprodukcija Vrapci u režiji Rúnara Rúnarssona i animirano-eksperimentalni film Tu tamo autora Alexandera Stewarta.

Međunarodni filmski festival u Edinburghu jedan je od najstarijih na svijetu, a na svojem će 70. izdanju prikazati 161 film iz 46 zemalja svijeta. 

Bolesno redatelja Hrvoja Mabića prikazuje se u natjecateljskom programu dokumentarnih filmova s još 21 naslovom. Film je utemeljen na velikom skandalu koji je potresao hrvatsku javnost, a prati djevojku koja se nastoji suočiti s teškom traumom iz prošlosti te se ponovno uključiti u svakodnevni život. Produkciju filma potpisuje Fade In, a koprodukciju Zagreb film i Drugi plan.

Islandsko-hrvatska koprodukcija Vrapci u režiji Rúnara Rúnarssona i koprodukciji hrvatske MP filmske produkcije, prikazuje se u programu 'Europske perspektive' koji donosi 25 europskih naslova. Filmu će ovo biti britanska premijera. Vrapci pričaju o odrastanju Arija, 16-godišnjaka koji je prisiljen preseliti ocu u slabo naseljen ruralni dio Islanda, gdje pokušava navigirati odnosom s ocem, ali i s prijateljima iz djetinjstva, koji su se promijenili.

Animirano-eksperimentalni film Tu tamo Alexandera Stewarta, nastao u produkciji Bonobostudija, prikazuje se u sklopu programa 'Black Box' koji donosi selekciju eksperimentalnih naslova. Film počinje kao bilježnica putnika, sa skicama koje su nastale u ljeto 2014. na hrvatskoj obali i u Zagrebu, no detalji se brzo počnu rastvarati u apstraktne utiske s rubova sjećanja.

Više informacija o festivalu potražite na službenoj festivalskoj stranici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.