Preskoči na glavni sadržaj

Trešnje nagrađene na 16. izdanju festivala Bogoshorts u Kolumbiji

Kratkometražni igrani film Trešnje redateljice Dubrave Turić proglašen je najboljim kratkometražnim međunarodnim ostvarenjem na 16. izdanju Festivala kratkometražnog filma Bogoshorts u Kolumbiji, koji se održavao od 4. do 11. prosinca. Osim toga, hrvatski su naslovi nagrađeni i na festivalima u Maroku i SAD-u. 

Kratkometražni igrani film Trešnje režirala je Dubravka Turić, a scenarij za njega potpisuje Jelena Paljan. Film, koji je i jedna trećina omnibusa Duboki rezovi, nastao je u produkciji Kinematografa. Na 16. izdanju kolumbijskog festivala kratkometražnog filma Bogoshorts osvojio je nagradu Santa Lucia za najbolje igrano međunarodno ostvarenje. Festival se održavao od 4. do 11. prosinca, a na njemu su se prikazivali dokumentarni, igrani, animirani i eksperimentalni kratkometražni filmovi iz cijeloga svijeta. Prošlogodišnje izdanje festivala imalo je fokus na hrvatski film. Više detalja o festivalu Bogoshorts možete pronaći na ovoj poveznici

Osim Trešnji, još su dva domaća naslova 'slavila' na svjetskim festivalima. Ognjen Glavonić nagrađen je za najbolju režiju za dugometražni igrani film Teret, nastao u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji (hrvatska koproducentica je Ankica Jurić Tilić, Kinorama) na 17. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Marakešu. Nagradu mu je dodijelio međunarodni žiri sastavljen od filmaša iz SAD-a, Libanona, Indije, Maroka, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Meksika, a festival je trajao od 30. studenog do 8. prosinca. Više detalja o marokanskom festivalu možete pronaći ovdje

U SAD-u je, pak, animirani serijal &Black&White autora Darka Bakliže osvojio drugo mjesto u kategoriji Najbolji kratkometražni uradak iz serijala (Best Short from a series) na Festivalu animacije u Los Angelesu (Los Angeles Animation Festival) koji je trajao od 30. studenog do 2. prosinca. Popis nagrađenih s festivala možete pronaći ovdje. Uz Darka Bakližu, scenarij za &Black&White potpisuje i Marko Hrenović. Animaciju su radili Manuel Šumberac i Paula Konjušić, a glazbu Vjeran Šalamon. Producentica filma je Tihana Šmitran iz Amulet Studija. 

Svi spomenuti filmovi su sufinancirani sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Naslovne fotografije: scene iz filmova Trešnje i Teret; scene iz animiranog serijala &Black&White 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.