Preskoči na glavni sadržaj

Traje online izdanje Vox Feminae Festivala

U sklopu 14. Vox Feminae Festivala koji se ove godine održava online, publici će od 8. do 24. svibnja na portalu voxfeminae.net biti predstavljeno više od 40 filmova na temu rodne ravnopravnost, stvaralaštva i postignuća žena, nestereotipnih rodnih uloga, feminizma, LGBTIQ+ pitanja te rodno osviještenog društvenog angažmana. 

Filmovi se prikazuju u blokovima, a svaki od blokova na VoxFeminae portalu će biti dostupan 3 dana, odnosno 72 sata. Blokovi se objavljuju ponedjeljkom i petkom u podne, a sve projekcije u potpunosti su besplatne. Aktualne filmski blokovi mogu se provjeriti na ovom linku.

Osim Nagrade žirija, po završetku festivalskog programa autorima/cama dodjeljuje se i Nagrada publike o kojoj odlučuju gledatelji/ce. Publika se, stoga, poziva da filmovima ostavi ocjene, doprinese online izdanju festivala te podrži filmašice i filmaše čiji su radovi posebno dojmljivi.

Po završetku online izdanja filmskog festivala, K-zona će publici uživo premijerno predstaviti dokumentarni film Ane Opalić i Noe Kraljevića, nastao u sklopu projekta ‘LGBTI radnopravnost svima!’. U dokumentarnom filmu Želim to i doma devet protagonista i protagonistkinja progovara o svojim iskustvima s doživljenim bullyingom, diskriminacijom i nasiljem. Ideja filma bila je okupiti pripadnike i pripadnice LGBTI zajednice u najširem smislu – tako da su zastupljena 'sva slova akronima' te osobe različite dobi i iskustava – osobe koje su doživjele vršnjački bullying i nasilje zbog svog rodnog identiteta i izražavanja, osobe koje su doživjele obiteljsko nasilje zbog svoje seksualne orijentacije, osobe koje su doživjele fizičke napade na javnim mjestima te osobe koje su zbog neprihvaćanja okoline pokušale suicid. Film progovara i o drugim temama kao što su odrastanje, odnos s roditeljima te comming out i posljedično (ne) prihvaćanje okoline.

 RASPORED FILMOVA PO BLOKOVIMA:  

1. Predigra blok, petak, 8. svibnja 2020.
2. Obiteljski blok, ponedjeljak, 11. svibnja 2020.
3. IDAHOT blok, petak, 15. svibnja 2020.
4. Čudnovati blok, ponedjeljak, 18. svibnja 2020.
5. WOW blok, petak, 22. svibnja 2020.

Neizostavan dio svakog Vox Feminae Festivala je program posvećen strašnim ženama. Ovogodišnje izdanje donosi dva predavanja na tu temu. U prvom 'Strašne žene (n)i spekulativna fikcija', Milena Benini i Mihaela Marija Perković skrenut će pozornost na bitne spisateljice znanstvene fantastike, dok će se lezbijskom književnošću baviti Jasna Jasna Žmak na predavanju naziva 'Strašne lezbe'. Program je na rasporedu 5. i 12. svibnja u 18 sati.

Knjiga je mnogima najbolja prijateljica u vremenu izolacije. Stoga je poseban naglasak stavljen na književni program u okviru kojeg će se predstaviti regionalna skupina Pobunjene čitateljke koje će predstaviti analizu rodne ravnopravnosti na književnom polju pod nazivom 'Ima li nam broja?', dok će detaljan pregled razvoja moderne slovenske queer i lezbijske književnosti predstaviti članice skupine Four Voices u razgovoru 'Lezbijska četvrt'. Program se odvija 7. i 14. svibnja uz moderaciju Antonele Marušić

Diskusijski programi #creativeeuropeathome na temu književnosti na rasporedu su utorkom i četvrtom, a odvijaju se u okviru aktualnog projekta Women on Women kojeg sufinanciraju Kreativna Europa i Zaklada Kultura Nova.

Popratni program rezerviran je za Dugine obitelji, predavanje o uspavankama domaće kantautorice Katarine Juvančić i za online webinar o identitetima kojeg će voditi Lejla Talić.

Vizualni identitet ovogodišnjeg festivala potpisuje ilustratorica Klara Rusan Klarxy

Festivalski program realizira se kroz sufinanciranje Ministarstva kulture RH, Hrvatskog audiovizualnog centra i Ureda za kulturu Grada Zagreba.

Za više informacija o programu posjetite festivalsku internetsku stranicu te društvene mreže: Facebook event, Facebook page i Instagram profil.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.