Preskoči na glavni sadržaj

Tragovima glavna nagrada na festivalu u Francuskoj

Film Tragovi redateljice i scenaristice Dubravke Turić, koji je nastao pod okriljem produkcijske kuće Kinorama, osvojio je nagradu za najbolji dugometražni igrani film Pariškog festivala europskog filma L’Europe autour de l’Europe. 

"Snagom svoje režije, načinom na koji gradi emociju samo kroz slike i zvukove, načinom na koji zna pronaći unutarnji ritam svakog kadra, kako ih zadržati, kako ih organski posložiti, Dubravka Turić nas potiče da već željno iščekujemo njene sljedeće filmove," obrazložio je svoju odluku tročlani međunarodni žiri koji je jednoglasno odlučio nagradu za najbolji dugometražni igrani film festivala (Prix Sauvage) dati Tragovima

Nagrada je filmu dodjeljena na svečanosti održanoj 28. ožujka, a redateljica i scenaristica Dubravka Turić festivalu i žiriju se zahvalila putem videa. U njeno ime, na licu mjesta, nagradu je preuzeo Jure Vujić, opunomoćeni ministar zadužen za kulturu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Francuskoj. 

Dugometražni igrani prvijenac Dubravke Turić, Tragovi, svoju je svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi. Nakon toga, film je prikazan na nizu europskih i svjetskih festivala poput Black Nights u Tallinnu, Festivalu mediteranskog filma u Valenciji (Mostra de València), Zagreb Film Festivalu, na beogradskom FEST-u i na Festivalu u Santa Barbari. 

Inače, prvi kratkometražni film Dubravke Turić Belladonna osvojio je Zlatnog Lava – Orizzonti, nagradu za najbolji kratki igrani film na venecijanskoj Mostri 2015. godine. Dubravkin drugi kratkometražni film Trešnje premijerno je prikazan u Cannesu u sekciji 15 dana autora (Quinzaine des réalisateurs).

Uz Kinoramu kao glavnog producenta, film Tragovi nastao je u koprodukciji s producentskim kućama Tremorom iz Litve i Corona filmom iz Srbije. Producentica filma je Ankica Jurić Tilić

Razvoj projekta, koji je nastajao u sklopu radionice MIDPOINT Feature Launch 2019., podržao je Hrvatski audiovizualni centar, program Kreativna Europa, a proizvodnju HAVC, Filmski centar Litve, Filmski centar Srbije, Eurimages i Hrvatska radiotelevizija.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.