Preskoči na glavni sadržaj

Tragovi predstavljeni u New Yorku u sklopu kampanje za nagradu Oscar

U prestižnoj kinodvorani Društva američkih redatelja (Directors Guild of America) u New Yorku je 10. studenog održana projekcija filma Tragovi Dubravke Turić, ovogodišnjeg hrvatskog kandidata za nominaciju za nagradu Oscar Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti u kategoriji najbolji međunarodni dugometražni film. Prije toga, film je predstavljen i u Los Angelesu. 

Nakon Los Angelesa, Tragovi su se predstavili i glasačima Akademije u New Yorku te predstavnicima američkih medija i brojnim drugim uzvanicima. Podršku Tragovima su, među ostalima, došli dati i hrvatski članovi Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti: redateljica Antoneta Alamat Kusijanović te direktor fotografije Vanja Černjul, te predstavnici Generalnog konzulata Republike Hrvatske u New Yorku Lidija Babić i Zoran Joković, kao i kulinarska zvijezda i dobitnica Emmyja, Lidia Bastianich.

U New Yorku okupljene je prije projekcije osobno pozdravila redateljica Dubravka Turić koja je nakon filma odgovarala na pitanja gledatelja te otkrila više o njegovom nastanku, ne samo filmskom već i o „mirilima“ koja film opisuje i koja su, premda vrijedni sadržaj hrvatske kulturne baštine, zapravo malo poznata u javnosti. Publika je dugim pljeskom nagradila njen film nakon projekcije, a razgovor se dalje nastavio u opuštenijoj atmosferi na prigodnom domjenku.

Film Tragovi dugometražni je igrani prvijenac Dubravke Turić koji je svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi. Nakon toga, film je prikazan na nizu europskih i svjetskih festivala poput Black Nights u Tallinnu, Festivalu mediteranskog filma u Valenciji (Mostra de València), na beogradskom FEST-u i na Festivalu u Santa Barbari. Također, dosad je osvojio brojna priznanja: nagradu za najbolji film na Pariškom festivalu europskog filma, nagradu za najbolju režiju na Ischia Film Festivalu, nagradu za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Sopotu, nagrade za Najbolji strani film, posebno priznanje za najbolju režiju te posebno priznanje za glavnu žensku ulogu na Filmskom festivalu Unrestricted, tri Zlatne arene na Pulskom filmskom festivalu (za montažu Dubravki Turić, za oblikovanje zvuka Dubravki Premar te za masku Snježani Gorup) te mnoge druge nagrade.

Oscar kampanju filma Tragovi financijski je podržao Hrvatski audiovizualni centar, dok je partner u realizaciji prigodnog domjenka u New Yorku bila Hrvatska turistička zajednica, predstavništvo New York.

Tragovi prate znanstvenicu Anu (tumači je Marija Škaričić) koja se, kao posljednja članica nekada brojne obitelji, proučava lokalne simbole i tragove na stećcima. Njezina antropološka studija prerasta u traženje intimnih odgovora, a tragovi koje slijedi spajaju se s tragovima koje ostavlja.

Uz Mariju Škaričić u glavnoj ulozi, zapažene uloge ostvarili su i Nikša Butijer, Mate Gulin, Lana Barić i Tvrtko Jurić. Uz režiju, Dubravka Turić - zajedno s Danijelom Žeželjem - potpisuje i scenarij, a ujedno je i montažerka filma. 

Uz glavnu producenticu Ankicu Jurić Tilić i Kinoramu kao glavnog producenta, film Tragovi nastao je u koprodukciji s litvanskim Tremorom i srbijanskom Coronom.

Razvoj projekta, koji je nastajao u sklopu radionice MIDPOINT Feature Launch 2019., podržao je Hrvatski audiovizualni centar, program Kreativna Europa u okviru programa Media Slate Funding, a proizvodnju Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Litve, Filmski centar Srbije, Eurimages i Hrvatska radiotelevizija.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.