Preskoči na glavni sadržaj

Tijekom srpnja 13. Festival europskog filma na tri lokacije

Tijekom srpnja 2024., povodom obilježavanja jedanaeste godišnjice članstva Hrvatske u Europskoj uniji, održat će se 13. uzastopni program europskih filmova u Hrvatskoj – Festival europskog filma, na tri lokacije: Ljetnoj pozornici Tuškanac, Kinu Metropolis MSU te Kinu Sesvete. Kroz tri programske kategorije – Europremijere, Panorama hrvatskog filma i Program Junior bit će prikazan 31 filmski naslov, na 40 projekcija.

Program Europremijere u Kinu Metropolis održava se od 3. do 27. srpnja, a od 10. do 16. srpnja seli na Ljetnu pozornicu Tuškanac, gdje će biti prikazano sedam filmova s početkom u 21.30 sati, s francuskom kinematografijom u fokusu.

Kao počasni film otvaranja programa na Ljetnoj pozornici Tuškanac prikazat će se hrvatski kratkometražni film Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojše Slijepčevića, dobitnik Zlatne palme na festivalu u Cannesu.

Program Panorama hrvatskog filma donosi najbolje domaće naslove protekle filmske sezone, a održava se od 11.  do 23. srpnja u Kinu Metropolis MSU. Publika će tako imati priliku na velikom platnu pogledati i filmove Samo kad se smijem Vanje Juranić, Hotel Pula Andreja Korovljeva, Pelikan Filipa Herakovića, Sedmo nebo Jasne Nanut, Božji gnjev Kristijana Milića, Pamtim samo sretne dane Nevija Marasovića, Sveta obitelj Vlatke Vorkapić Slatka Simona Igora Mirkovića.

U programu Junior od 11. do 20. srpnja u Kinu Sesvete prikazat će se animirani naslovi i hrvatske manjinske koprodukcije za mlade.

Raspored Festivala europskog filma moguće je pratiti na web stranicama:  www.festivaleuropskogfilma.euwww.reuf.eu, na Facebook stranici te Instagramu.  

Za projekcije na Ljetnoj pozornici Tuškanac besplatne karte (poklon festivalskih donatora) preuzimaju se na dan projekcije na blagajni Ljetne pozornice Tuškanac od 20 sati. Ulaz na sve projekcije u Kinu Metropolis te Kinu Sesvete je slobodan, no broj sjedala je ograničen pa se pozivaju gledatelji da zauzmu svoja mjesta na vrijeme. U slučaju kiše projekcije na Ljetnoj pozornici Tuškanac neće se održati, o čemu će obavijesti biti objavljene na Facebook stranici festivala, no Kino Metropolis reprizirat će sav program od 24. do 27. srpnja.

Program Festivala europskog filma odvija se zahvaljujući potpori Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Grada Zagreba, HAVC-a, EUNIC-a te kulturnih instituta i veleposlanstva Irske, Italije, Španjolske, Francuske i Slovenije, a u produkciji Umjetničke organizacije Metropolis. Pokretač Festivala europskog filma je Zlatko Vidačković. Producent Festivala je Željko Anzulović. Festival europskog filma nasljednik je Dana europskog filma, održanih 2012. i 2013. u Kinu Metropolis MSU te Revije europskog filma, održavane od 2014. do 2022. na Ljetnoj pozornici Tuškanac i Kinu Metropolis MSU.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.