Preskoči na glavni sadržaj

Tibor Keser na platformi Producers on the Move 2024.

Organizacija European Film Promotion odabrala je hrvatskog producenta Tibora Kesera za sudjelovanje na platformi Producers on the Move, namijenjenoj europskim producentima čije su karijere u usponu, a koji su do sada radili na zamjetnim europskim koprodukcijama. Program se održava u hibridnom obliku kao kombinacija online sesija prije Filmskog festivala u Cannesu, od 30. travnja do 2. svibnja, te tijekom samog festivala, od 16. do 20. svibnja 2024. godine. 

Organizacija European Film Promotion, koja okuplja nacionalne filmske centre i agencije za promociju i promidžbu iz 37 europskih zemalja, svake godine odabire dvadeset producenata za sudjelovanje na platformi Producers on the Move na temelju njihovih, već priznatih, radova i međunarodnih koprodukcija. Popis svih 20 sudionika nalazi se ovdje

Tibor Keser za sudjelovanje na platformi odabran je zahvaljujući uspješnom producentskom opusu te radu na, kako se ističe na stranici EFP-a, višestruko nagrađivanom dokumentarnom filmu El Shatt - nacrt za utopiju Ivana Ramljaka koji je bio najgledaniji hrvatski dokumentarac u 2023. godini. 

"Osjećam čast i ponos biti ovogodišnji hrvatski predstavnik u programu Producers on the Move u Cannesu i time nastaviti niz koji su započeli moji uspješni hrvatski kolegice i kolege - zahvaljujem se Hrvatskom audiovizualnom centru na nominaciji i podršci.

Iskoristit ću vrijeme u Cannesu za promociju dugometražnog igranog filma “Glavonja” (Spacehead) koji produciram u suradnji s producenticom i redateljicom Marinom Andree Škop, a koji će se snimati kasnije ove godine. Radi se o igranom filmu prožetom animacijom, koji je namijenjen prvenstveno dječjoj publici, a i koprodukcija je čak četiri zemlje pa već sada postoji velik interes europskih distributera za filmom - nadam se osigurati mu plasman u kinima u čim više zemalja. Predstavit ću i novi film američko-hrvatske redateljice Daniele Repas "Pour the Water as I Leave", dugometražni animirani hibridni dokumentarac koji se bavi svjedočanstvima ljudi iz regije koji su bježali od rata prije 25 godina i kako je to povezano s izbjeglicama u današnjem svijetu. Predstavit ću i debitantski dugometražni dokumentarac “Kolo”, fotografa, snimatelja i redatelja Bojana Mrđenovića.

Vjerujem u to da ovakve prilike, stjecanje novih iskustava i profesionalnih poznanstava, predstavljaju cjeloživotni proces koji nam omogućava da rastemo kao pojedinci, ali i da je izuzetno važno da smo u fokusu kao kinematografija s čim više raznovrsnih projekata u svim fazama, tako da se iskreno radujem ovoj prilici," rekao je Tibor Keser. 

Producers on the Move se ove godine održava u hibridnom obliku kao kombinacija online sesija prije Filmskog festivala u Cannesu, od 30. travnja do 2. svibnja, te tijekom samog festivala, od 16. do 20. svibnja 2024. godine. 

Riječ je o platformi za umrežavanje s ciljem poticanja europskih filmskih koprodukcija, a namijenjena je producentima čija su karijere u usponu. Sudionike svake godine očekuju predavanja, radionice, pitchinzi i sastanci ‘jedan na jedan’ s filmskim ekspertima te im se pruža mogućnost da dobiju prostor za promociju u međunarodnom industrijskim publikacijama. 

Kroz program je od njegova osnivanja prošlo gotovo 500 producenata, od kojih su mnogi postali međunarodno priznati filmaši, te čak i dobitnici Oscara. U programu je 2023. godine sudjelovala hrvatska producentica Miljenka Čogelja. Uz EFP, u realizaciji programa Producers on the Move sudjeluje i Creative Europe - MEDIA Program. 

European Film Promotion je organizacija koja okuplja nacionalne filmske centre i agencije za promociju i promidžbu iz 37 europskih zemalja s ciljem njihova umrežavanja na zajedničkim projektima i inicijativama koje doprinose što uspješnijem plasmanu europskog filma i filmskih talenata u svijetu. Od siječnja 2009. punopravni član organizacije je i Hrvatski audiovizualni centar, a popis svih zemalja članica nalazi se ovdje. 

Tibor Keser pokrenuo je zagrebački KOMPOT 2019. godine, kao kreativno središte za etablirane talente iz regije, kako bi se usredotočio na pronalaženje jedinstvenih filmskih priča, zbližavanje različitih umjetničkih formi te pronalaženje novih publika na hrvatskoj i međunarodnoj sceni. Dosad je sudjelovao u nastanku preko pedeset višestruko nagrađivanih filmova koji su obišli velik broj europskih i svjetskih pozornica. Od 2014. godine surađuje s udrugom Restart kao producent, koproducent i izvršni producent, baveći se ponajviše dokumentarnim filmovima, a od 2023. godine i s produkcijskom kućom PomPom Film.

Diplomant je i član više programa za profesionalno usavršavanje producenata poput: EAVE — European Audiovisual Entrepreneurs 2019. godine s projektom Fiume o morte!, Ji.hlava Emerging Producers 2017. godine, Berlinale Talents 2016. godine, EURODOC 2015. godine, Sarajevo Talent Campus 2013. godine. Član je Kino kluba Split kao i Hrvatske udruge producenata.

Naslovna fotografija: Tibor Keser; vizual sa sudionicima Producers on the Move 2024.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.