Preskoči na glavni sadržaj

Tereza37 najbolji film festivala u Danskoj

Dugometražni igrani film redatelja Danila Šerbedžije i scenaristice Lane Barić osvojio je nagradu na Filmskom festivalu u danskom Aarhusu. Osim toga, film uskoro "putuje" na Island i u Sjedinjene Američke Države. 

Hrvatski kandidat za nagradu Oscar, Tereza37, proglašen je najboljim dugometražnim igranim filmom na Filmskom festivalu u Aarhusu, čije se dvostruko izdanje (2020. i 2021.) odvijalo online, putem platforme Endavo. 

Film će početkom travnja moći pogledati i američka publika na Međunarodnom filmskom i video festivalu u Ateni (Ohio, SAD), koji se održava uživo, od 1. do 7. travnja. Tereza37 će u sklopu festivala imati posebnu projekciju u čast Danilu Šerbedžiji, koji će imati ulogu predsjednika žirija dugometražne igrane konkurencije.  

U travnju će se film prikazati i u okviru Filmskog festival Close Up koji se inače održava u Reykjaviku, a čije će se ovogodišnje izdanje odvijati online, od 7. do 10. travnja. Program se sastoji od 40 dugometražnih i kratkometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i animiranih filmova, a Tereza37 jedan je od četiri naslova u natjecanju dugometražnog igranog filma. 

Tereza37 svoju je svjetsku premijeru imala na Pulskom filmskom festivalu 2020. godine, na kojem je osvojila čak šest Zlatnih arena, a međunarodnoj publici prvi put se predstavila na 36. Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi. Film je od tada prikazan na 30-tak festivala diljem svijeta (Španjolska, Crna gora, Poljska, Francuska, SAD, Švedska, Srbija, Libanon...).

Film prati 37-godišnju Terezu koja živi u Splitu. Nakon nekoliko spontanih pobačaja saznaje kako postoji vjerojatnost da genetski nije kompatibilna sa svojim suprugom. Već duže osjeća pritisak okoline te započne preispitivati svoj rutinirani brak, što potakne niz događaja koji će joj promijeniti život, u duhu novostečene slobode i istine koja je samo njena.

Uloge tumače Lana Barić, Ivana Roščić, Leon Lučev, Dragan Mićanović, Marija Škaričić, Goran Marković i Goran Bogdan. Film je režirao Danilo Šerbedžija, a scenarij potpisuje Lana Barić. Producentica je Irena Marković (Focus Media), a nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske radiotelevizije (HRT), Grada Zagreba i Grada Splita. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.