Preskoči na glavni sadržaj

Tereza37 na festivalima u SAD-u, Libanonu i Švedskoj

Dugometražni igrani film Tereza37 scenaristice Lane Barić i redatelja Danila Šerbedžije ovih dana se prikazuje na festivalima diljem svijeta – Indy Film Festu u američkom Indianapolisu, Međunarodnom festivalu ženskog filma u Beirutu te Festivalu novog balkanskog filma BaNeFF u Stockholmu. 

Tereza37 se prikazuje u sklopu programa World Cinema Features 18. izdanja Indy Film Festa, koji se ove godine, umjesto samo u glavnom gradu američke savezne države Indiane, Indianapolisu, odvija i online od 29. travnja do 19. svibnja. Tijekom desetodnevnog festivala, gledatelji iz SAD-a, Kanade i Meksika moći će pogledati više od stotinu kratkometražnih i dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova. Tereza37 bit će dostupna za gledanje na festivalskoj stranici od 29. travnja. Osim filmskog, Indy Film Fest nudi i bogati popratni program koji podrazumijeva i Q&A sesije s filmašima te sastanke s pripadnicima filmske industrije. Svi filmovi koji se prikazuju online na Indy Film Festu mogu osvojiti i Nagradu publike. 

Film scenaristice Lane Barić i redatelja Danila Šerbedžije u lipnju će se prikazati i na Međunarodnom festivalu ženskog filma u Beirutu, u međunarodnom natjecanju dugometražnog igranog filma. Festival, kojeg organizira Beirut Film Society, je posvećen filmovima o ženama ili filmovima koje potpisuju žene, a trenutno je u planu da se održi uživo. Sve informacije o festivalu bit će pravovremeno objavljene na njihovoj službenoj stranici

Uz to, Terezu37 trenutno mogu gledati posjetitelji hibridnog izdanja Festivala novog balkanskog filma BaNeFF u Stockholmu. Riječ je o festivalu koji je posvećen novijoj produkciji zemalja s područja Balkana. Usmjeren je na filmove koji se bave balkanskim temama i na filmove koji nemaju širu distribuciju u skandinavskim zemljama. Filmovi u službenoj selekciji konkuriraju za četiri nagrade: najbolji film, najbolja ženska uloga, nagrada publike i posebna nagrada festivala. Ovogodišnje, 10. izdanje, održava se od 12. do 30. travnja. 

Film prati 37-godišnju Terezu koja živi u Splitu. Nakon nekoliko spontanih pobačaja saznaje kako postoji vjerojatnost da genetski nije kompatibilna sa svojim suprugom. Već duže osjeća pritisak okoline te započne preispitivati svoj rutinirani brak, što potakne niz događaja koji će joj promijeniti život, u duhu novostečene slobode i istine koja je samo njena.

Uloge tumače Lana Barić, Ivana Roščić, Leon Lučev, Dragan Mićanović, Marija Škaričić, Goran Marković i Goran Bogdan. Film je producirala Irena Marković (Focus Media), a nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske radiotelevizije (HRT), Grada Zagreba i Grada Splita. 

Tereza37 svjetsku premijeru imala je na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, na kojem je osvojila čak šest Zlatnih arena, a međunarodnoj publici prvi put se predstavila na 36. Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi. Film od tada putuje po festivalima diljem svijeta (Španjolska, Crna gora, Francuska), a osim u Puli, nagradom se ovjenčao na prošlogodišnjem Zagreb Film Festivalu, na kojem je osvojio nagradu publike u programu 'Ponovno s nama', Zlatni bicikl. Film je ovih dana ušao i u konkurenciju beogradskog FEST-a.

Naslovne fotografije: scene iz filma Tereza37

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.