Preskoči na glavni sadržaj

Tardozzijevim Flekama nagrada Rising Star Međunarodnog filmskog festivala u Kanadi

Međunarodni filmski festival u Kanadi (Canada International Film Festival) koji će se održati u Vancouveru od 31. ožujka do 1. travnja 2012. objavio je ovogodišnje dobitnike posebne filmske nagrade Rising Star koja se dodjeljuje u osam glavnih natjecateljskih kategorija.

Hrvatski film Fleke, dugometražni igrani prvijenac redatelja i scenarista Alda Tardozzija osvojio je nagradu Rising Star u kategoriji dugometražnog igranog filma. Fleke su prvi hrvatski film kojemu će biti dodijeljena ova nagrada. Uz Fleke, u kategoriji dugometražnih igranih filmova nagrađeno je još devet svjetskih naslova.

Cilj je nagrade omogućiti mladim perspektivnim autorima da se predstave producentima i filmašima izvan granica vlastitih zemalja te otvore mogućnosti za neke zajedničke filmske projekte. Tardozzijeva drama o dvije tinejdžerice (Iskra Jirsak i Nika Mišković) koje provode uzbudljivu noć na ulicama Zagreba izabrana je među deset najboljih i to u kategoriji dugometražnog igranog filma.

Već petu godinu zaredom CIFF dovodi u Vancouver najbolje predstavnike američke i svjetske kinematografije, a dosad su se festivalskoj publici predstavili autori iz 90 različitih zemalja diljem svijeta.

Fleke su svoj festivalski put započele premijerom u Nacionalnom programu Festivala igranog filma u Puli 2011. gdje je film zauzeo drugo mjesto na rang listi ocjena publike, te na 14. Motovun Film Festivalu. Film je doživio međunarodnu premijeru u konkurenciji prošlogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, da bi u listopadu 2011. sudjelovao u natjecateljskom programu 27. međunarodnog festivala u Varšavi. Ekipa Fleka ovih se dana nalazi na 40. FEST-u (Međunarodnom filmskom festivalu u Beogradu) kao jedini hrvatski predstavnik koji je primljen u natjecateljski program Europa van Europe.

Film Fleke nastao je u produkciji Kinoteke, a u hrvatskim kinima možemo ga očekivati u travnju. U glavnim ulogama su mlade glumice Iskra Jirsak i Nika Mišković. U ostalim ulogama nastupaju eminentni hrvatski glumci među kojima Goran Grgić, Sanja Vejnović, Živko Anočić, Nikša Butijer, Amar Bukvić, Marija Škaričić, Alen Liverić, Ozren Grabarić, Franjo Kuhar, Robert Ugrina, Alan Katić, Vedran Mlikota, Višnja Babić i drugi.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.