Preskoči na glavni sadržaj

Takva su pravila, Kokoška i Inferno na Cinemedu

Film Takva su pravila redatelja i scenarista Ognjena Sviličića uvršten je u glavni natjecateljski program 36. međunarodnog festivala mediteranskog filma u Montpellieru - Cinemed, koji se održava od 25. listopada do 1. studenog. U natjecateljski program kratkometražnih filmova uvrštena je Kokoška Une Gunjak, dok će u programu Panorama biti prikazana slovensko-hrvatska koprodukcija Inferno Vinka Möderndorfera. 

Cinemed je jedan od najvažnijih europskih festivala za selekciju filmova iz mediteranskih zemalja, a cilj mu je prikazati i promovirati igrane, dokumentarne i eksperimentalne filmove autora iz mediteranskih zemalja, od Portugala do Crnog mora.

Na nedavno završenom 30. Filmskom festivalu u Varšavi Ognjen Sviličić je proglašen najboljim redateljem za režiju filma Takva su pravila. Film je s uspjehom prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Busanu i na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, gdje je glumac Emir Hadžihafizbegović nagrađen za najbolje glumačko ostvarenje u programu "Horizonti". Sviličić uz režiju potpisuje i scenarij filma, snimateljica je Crystel Fournier, a producenti su Damir Terešak iz zagrebačke kuće MaXima Film i Janja Kralj iz francuskog KinoElektrona, uz koproducente Nikolinu Vučetić Zečetić (Biberche Productions, Beograd) i Svetozara Ristovskog (Trice Films, Skopje). Glavne uloge imaju Emir Hadžihafizbegović, Jasna Žalica i Hrvoje Vladisavljević. Film je podržan sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske radiotelevizije, francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju, Filmskog centra Srbije i Filmskog centra Makedonije.  

Kokoška je nedavno osvojila jedanaestu festivalsku nagradu. Film o djevojčici kojoj otac u opkoljeno Sarajevo kao rođendanski poklon šalje kokoš nastao je u njemačko-hrvatskoj koprodukciji. Režiju i scenarij potpisuje Una Gunjak, direktor fotografije je Matthias Pilz, montažerka je Anja Siemens, a skladatelj je Bernd Schurer. Producentica je Jelena Goldbach iz njemačke producentske kuće Zak Film Productions, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić iz Nukleus filma. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Slovensko-hrvatska koprodukcija Inferno u režiji Vinka Möderndorfera govori o nezaposlenom ocu koji se svakodnevno bori za preživljavanje svoje obitelji u nesmiljenom kapitalističkom svijetu. Scenarij i režiju potpisuje Vinko Möderndorfer, kameru Mirko Pivčević, a montažu Andrija Zafranović. Film je producirala Forum Ljubljana, u koprodukciji sa Kinoramom (HR), Sektor filmom (MK) i Deliriumom (SR). Film su pomogli Slovenski filmski centar i Hrvatski audiovizualni centar.  

Više informacija na službenoj stranici festivala.

Naslovne fotografije: Takva su pravila; Kokoška; Inferno

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.