Preskoči na glavni sadržaj

Svjetskom premijerom filma Gangster te voli otvoren 9. ZagrebDox!

Deveto izdanje ZagrebDoxa započelo je sinoć u kinu Cineplexx Centar Kaptol uz svjetsku premijeru dokumentarnog filma Gangster te voli Nebojše Slijepčevića. Ovogodišnji festival traje do 3. ožujka, a na njemu će se prikazati više od četrdeset domaćih dokumentaraca.

Gangster te voli prati ljubavnog posrednika Nedjeljka Babića, poznatog i kao Gangster koji pomaže mladoj Bugarki s djetetom da pronađe muža u Hrvatskoj. Tijekom večeri otvaranja, Nenad Puhovski, direktor ZagrebDoxa izjavio je kako je riječ o filmu koji najbolje pokazuje sadašnjost i budućnost hrvatskog dokumentarizma, a redatelj Nebojša Slijepčević kratko je prokomentirao: Snimajući ovaj film prošli smo kroz tri godine neizvjesnosti, odricanja i mukotrpnog rada. Sada nas čeka najveći test i to u sljedećih 80 minuta. Svi puno očekuju od filma koji otvara festival – nadamo će da ta očekivanja biti ispunjena.

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu sveukupno će biti prikazano više od četrdeset domaćih dokumentaraca. U sklopu programa Dox događanja premijerno će biti prikazano deset domaćih filmova, od toga šest u regionalnoj konkurenciji: Pet žena Tomislava Perice koji prati pet povratnica u Hrvatsku, Kak' je doma? Kaje Šišmanović, priča o burnom razvodu dvoje ljudi iz perspektive njihove osamnaestogodišnje kćeri,  dokumentarac Strange Fruit u režiji Ivana Faktora o introspektivnom trenutku pojedinca koji postaje svjestan određenih događaja koji neodgodivo traže našu prisutnost, ranije spomenuti Gangster te voli Nebojše Slijepčevića, Dvije peći za udarnika Josipa Trojka redatelja Gorana Devića, u kojem sinovi nekadašnjih radnika sisačke željezare demontiraju čuvenu peć Siemens-Martin i Presuda Đure Gavrana koji, šesnaest godina nakon rata na glavnom zagrebačkom trgu prati ljude koji su se okupili radi televizijskog prijenosa izricanja prvostupanjske presude hrvatskim generalima.

U programu Factumentarci premijerno će biti prikazan film Sir i vrhnje Kristine Leko i tri filma sa studija dokumentaristike Akademije dramskih umjetnosti: Park ljubavi Lane Kosovac, Viktorija Silve Ćapin i Pun kufer Tomislava Jelinčića.

U regionalnoj konkurenciji bit će prikazani filmovi Hram Ivana Vukovića i Muški film Nebojše Slijepčevića, u programu Factumentarci Čedo Nikole Strašeka, u Glazbenom globusu Razarajući Afion Marka Dimića i Jazz Apartment (ili kako je nastao The Last Minute Open Jazz Festival) Biljane Čakić–Veselič i Tomislava Pavleke te u Happy Doxu film Devet Stanislava Tomića. Uz to, još šesnaest domaćih dokumentaraca donosi i retrospektiva Imaginarne akademije.

Naslovne fotografije: Gangster te voli; Pet žena; Strange Fruit; Sir i vrhnje; Park ljubavi; Pun kufer

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.