Preskoči na glavni sadržaj

Svjetske premijere filmova Niska travaDohvatiti sunce: El Shatt u konkurenciji 69. Oberhausena

Dva hrvatska naslova uvrštena su u natjecateljski program 69. izdanja Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u njemačkom Oberhausenu koji se održava od 26. travnja do 1. svibnja. Riječ je o filmovima Niska trava Davida Gaše i Dohvatiti sunce: El Shatt Ane Bilankov. Oba filma će u Oberhausenu imati svjetske premijere. 

Niska trava kratkometražni je igrani film redatelja i scenarista Davida Gaše i producentice Marte Eve Mećave koji je realiziran pod okriljem Akademije dramske umjetnosti, a čiji su koproducenti kuće Antitalent, Izvan fokusa i Drugi plan. 

"Ovaj film je prije svega nastao kao moj i Martin završni film na trećoj godini Akademije. Zbog toga smo posebno iznenađeni i ponosni jer nismo očekivali da ćemo premijeru imati na festivalu kao što je Oberhausen. Da bi ovaj film nastao, bila je potrebna gomila ljudi, što osječke ekipe i glumaca, što onih iz Zagreba koji su pristali preko ljeta doći u moj rodni kvart i pomoći nam ostvariti nešto za što smo se u više ranijih navrata bojali da nikad neće moći nastati u studentskim uvjetima. Sretan sam što su taj trud i dobra volja suradnika na ovaj način prepoznati," izjavio je David Gašo. 

Niska trava je smještena u osječkom predgrađu, obiteljskom dijelu gradu u kojem je autor proveo cijelo svoje djetinjstvo. Svi događaji u filmu rekreacija su određenih ključnih momente njegova odrastanja u susjedstvu.

U filmu uloge nose Areta Ćurković, Živko Anočić, Vlasta Ramljak, Lovre Šokac, Igor Kovač, Sanja Milardović i Sandra Lončarić. Direktor fotografije je Tin Ostrošić, oblikovanje zvuka radio je Dino Ljuban, montažu Marta Bregeš, a glazbu Borna Maksan. Niska trava sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, te je nastala uz potporu Turističke zajednice grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Osim Niske trave, svjetsku premijeru u konkurenciji Oberhausena imat će i eksperimentalno-dokumentarni film Dohvatiti sunce: El Shatt redateljice i scenaristice Ane Bilankov.

Film se dotiče povijesnih činjenica o najvećem izbjegličkom logoru El Shatt u sinajskoj pustinji u Egiptu tijekom Drugog svjetskog rata, na temelju materijala iz hrvatskih i međunarodnih arhiva isprepletenih s vizualom ovog pustinjskog "ne-mjesta" sada. Film je pokušaj rekonstrukcije fragmentiranog sjećanja o nepoznatoj povijesti migracija na Mediteranu u obliku transtemporalno filmskog putovanja.

Direktor fotografije je Boris Poljak, a za montažu je bio zadužen Denis Golenja. Oblikovanje zvuka radio je Yiannis Loukos, a glazbu Halim El-Dabh. Film Dohvatiti sunce: El Shatt nastao je u produkciji Filmske udruge Šuma, a producent je Vedran Šuvar. Film je financijski podržao Hrvatski audiovizualni centar.

Glavni natjecateljski program festivala u Oberhausenu najstarije je natjecanje kratkometražnog filma u svijetu. Ovogodišnje, 69. izdanje festivala održava od 26. travnja do 1. svibnja. Natjecateljski programi ove godine broje 121 naslov, a na festival je prijavljeno oko 6300 filmova. Cijeli program bit će objavljenih narednih dana, a više detalja o festivalu možete pronaći na službenoj stranici

Naslovna fotografija: (kolaž, slijeva na desno) scena iz filma Niska trava; vizual 69. Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu; scena iz filma Dohvatiti sunce: El Shatt

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.