Preskoči na glavni sadržaj

Svjetske premijere filmova Kuća na Kraljevcu i Snajka: Dnevnik očekivanja na 22. DokuFestu u Prizrenu  

Čak sedam domaćih filmova bit će prikazano u sklopu ovogodišnjeg izdanja DokuFesta u Prizrenu - tri u sklopu natjecateljskog, a četiri u nenatjecateljskim programima. Svjetske premijere imat će filmovi Kuća na Kraljevcu Pere Kvesića te Snajka: Dnevnik očekivanja Tee Vidović Dalipi. DokuFest će se održati od 4. do 12. kolovoza. 

U sklopu programa Balkan Dox svjetsku će premijeru imati novi film Pere Kvesića, Kuća na Kraljevcu koji nastaje u produkciji Factuma. U središtu filma je jedna posebna zagrebačka kuća koja se nalazi na Kraljevcu broj 35 i u posljednjih pola stoljeća pružala je sklonište brojnim, raznolikim ljudima. Velik broj stanara kuće bio je istaknut na raznim poljima umjetničkog stvaralaštva i društvenih djelatnosti pa su u njoj stvorene vrhunske knjige, filmski scenariji, fotografije, ilustracije, stripovi, glazba, predstave, filmovi... U kući, koju je svojevremeno izgradio Slobodan Praljak, živjeli su, između ostalih, Abdulah Sidran, Goran Babić, grupa Ayllu, Igor Kordej, Goran Pavelić Pipo, Milan Trenc, Davor Slamnig i Pjer Žardin, a u nju su navraćali Davor Gobac, Mirko Ilić, Vilim Matula... Prateći njihove sudbine, sadašnji vlasnik kuće i autor filma Pero Kvesić govori o minulom, ali i današnjem vremenu. Zbog redateljeve bolesti, film su dovršili koscenaristica i montažerka Vesna Biljan Pušić i producent Nenad Puhovski

U istom programu bit će prikazan i kratkometražni film Ingresso Animali Vivi scenarista i redatelja Igora Grubića koji je svjetsku premijeru imao početkom godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu. Riječ je o hibridu animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma. Radnja filma smještena je na sjeveroistok Italije, u gradove uz državnu granicu, gdje su nekada iz istočne Europe dovozili životinje za talijansku prehrambenu/mesnu industriju. Producent je Igor Grubić, a izvršne producentice su Marijana Veljović i Sara Čučić. Film je nastao u produkciji Kreativnog sindikata.  

Balkan Dox uključuje i kratkometražni dokumentarac Divlje cvijeće Karle Crnčević, sačinjen od materijala koji je snimio redateljičin otac Pavo jedini dan kada je koristio videokameru. Tridesetak godina kasnije zatražio je od Karle da digitalizira stare snimke zbog čega je redateljica došla na ideju da putem filma od zaborava sačuva materijal koji prikazuje ratna stradanja mjesta i njegova doma u Radovčićima. Film je nastao u školi EQZE u San Sebastianu. 

U sklopu nenatjecateljskog programa Posebne projekcije (Special Screening) svjetsku će premijeru imati dugometražni film Snajka: Dnevnik očekivanja autorice Tee Vidović Dalipi nastao u produkciji zagrebačkog Restarta u koprodukciji s talijanskim Stefilmom, Al Jazeerom Balkans i kosovskim Möbiusom. Film koji zadire u kompleksnost romantičnog odnosa dvoje ljudi iz različitih kultura, Hrvatice Tee i kosovskog Roma Mirsada te intimnim promatračkim pristupom preispituje njihov idealistički pothvat balansiranja obiteljske prtljage s izazovima zasnivanja doma s potpuno drugačijim pravilima, nastajao je više od deset godina, a sniman je u Zagrebu i Zaprešiću te kosovskim gradovima Ferizaj i Lipljan. 

Producent filma je Oliver Sertić (Restart), dok su koproducenti Stefano Tealdi (Stefilm) i Bujar Kabashi (Möbius), uz TV kuću Al Jazeera Balkans.

U istom će programu biti prikazan i film Istražitelj Viktora Portela nastalog u produkciji češkog Frame Films ikoprodukciji s Restartom, Češkom televizijom, HRT-om i Al Jazeerom Balkans. Spomenuti film donosi priču o Vladimíru Dzuru, češkom istražitelju Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu koji je prvi pred sud izveo jednog od počinitelja ratnih zločina. Prikupljao je dokaze protiv ratnih zločinaca i počinitelja etničkog čišćenja, a njegova dva najveća slučaja bili su masakr na Ovčari i etničko čišćenje u sjeverozapadnoj Bosni. 

U programu DokuKids (uzrast od 6 do 9 godina) bit će prikazan film Plavi medo Marine Andree Škop u produkciji PomPomFilma. Film govori o dječaku koji je za svoj peti rođendan dobio plavog plišanog medu. Iako je silno želio otvoriti dar, mama mu to nije dopustila jer se na plišancima nakupljaju prašina i bakterije. Kada je porastao i postao tata, odlučio je učiniti sve kako bi svom sinu ostvario snove. Film je nastao prema slikovnici Uhvati mi plavog medu autorice Silvije Šesto, a animaciju potpisuju Ivana Šebestova, Goran Stojnić. Marina Andree Škop je i producentica filma. 

U posebnom programu Blast from the Past: rom the Archive of Lumbardhi bit će prikazana restaurirana verzija filma Gosti iz galaksije (1981) našeg oskarovca Dušana Vukotića. 

Na DokuFestu će u funkcniji ćlanova žirija sudjelovati redatelj i snimatelj Srđan Kovačević - kao član žirija za program Balkan Dox te kritičarka, kuratorica, selektorica i direktorica Subversive Festivala Dina Pokrajac kao članica žirija za program Human Rights Dox. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.