Preskoči na glavni sadržaj

Svjetska premijera Zimskog čuda na CPH:DOX-u

Film Zimsko čudo (Winter / Miracle) koji je sniman u Rijeci i u Brazilu pod radnim nazivom Lambada Fiumana uvršten je u natjecateljski program NEW:VISION međunarodnog festivala dokumentarnog filma CPH:DOX koji se održava u Kopenhagenu od 1. do 11. studenoga 2012. 

Film Zimsko čudo (Winter / Miracle) koji je sniman u Rijeci i u Brazilu pod radnim nazivom Lambada Fiumana uvršten je u natjecateljski program NEW:VISION međunarodnog festivala dokumentarnog filma CPH:DOX koji se održava u Kopenhagenu od 1. do 11. studenoga 2012.

Zimsko čudo je film o proljeću emocija i jeseni vjere, o ljubavi, mržnji, istini i fikciji nastao u koprodukciji Hrvatske (Udruga UKUS), Brazila i Danske, a režiju potpisuju hrvatska redateljica Željka Suková i brazilski redatelj Gustavo Beck. CPH:DOX najveći je i najprestižniji festival dokumentarnog filma u Skandinaviji, a natjecateljski program NEW:VISION posvećen je eksperimentalnim i inovativnim filmskim ostvarenjima koja proširuju granice dokumentarizma i čiji autori preispituju definicije filmske umjetnosti. O pobjednicima iz spomenutog programa odlučivat će žiri sastavljen od zastupnika značajnih umjetničkih institucija poput MoMA-e, Tate Moderna i Centra Georges Pompidou.

60-minutni film Zimsko čudo suvremeni je autorski eksperimentalni hibrid sniman tijekom 2012. u Rijeci i u Rio de Janeiru pod radnim naslovom Lambada Fiumana. U veljači 2012. Gustavo Beck sa svojom ekipom po prvi puta dolazi u Hrvatsku - u Zagreb i Rijeku - u doba najvećeg događaja u njegovoj zemlji, karnevala u Rio de Janeiru. U travnju iste godine, za vrijeme Uskrsa, Željka Suková i njena riječka ekipa putuju iz Trsata u Rio. Film je nastao kao rezultat kreativnog susreta dvoje redatelja, njihovih stilova i filmskih pristupa.

Osim redatelja Gustava Becka koji je u dva navrata došao u Rijeku, u postprodukciji su sudjelovali konzultantica Lucie Kalmar (TIFF, CinemaScope) i Benjamin Mirguet, selektor Međunarodnog filmskog festival u Cannesu i nagrađivani montažer. U fazi nastanka u svibnju 2012. projekt je predstavljen na industry forumu BAL festivala BAFICI u Buenos Airesu gdje je zainteresirao Aranku Matits iz francuske distribucijske kuće Pretty Pictures, koja je također posjetila Rijeku tijekom postprodukcije projekta.

Činjenica da je naš filmski projekt primljen na CPH:DOX za nas je iznimna čast. Radi se o velikom priznanju suvremenom hrvatskom filmu i svima koji su projekt podržali. Festival CPH:DOX fenomen je među svjetskim festivalima, posjećuju ga najznačajniji gosti, njegov program inspiracija je za niz kulturnih organizacija i manifestacija koje se bave suvremenim filmom, a u Danskoj je kinematografija tretirana kao narodno blago izjavio je producent, snimatelj i montažer filma Aleš Suk iz Udruge UKUS.

Projekt su financijski poduprli festival CPH:DOX (koji je projekt inicirao), Grad Rijeka i Hrvatski audiovizualni centar.

Premijera filma održat će se 9. studenoga 2012. u 17 sati u festivalskom centru CPH:DOX-a, u dvorani Danskog fimskog instituta. Film će osobno predstaviti njegovi autori. Opis filma može se pronaći na festivalskoj stranici, a fotografije u rezoluciji za objavu mogu se preuzeti ovdje.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.