Preskoči na glavni sadržaj

Svjetska premijera novog filma Goran Nevija Marasovića na kanadskom Fantasia Film Festivalu

Svjetska premijera novog filma Nevija Marasovića Goran održat će se na 20. Međunarodnom filmskom festivalu Fantasia u Montrealu, gdje će biti prikazana još tri domaća kratkometražna naslova. 

Radnja Gorana smještena je u Gorski kotar. Naslovni junak je taksist koji brine za svoju slijepu ženu Linu, no ljudi oko njega kroje mu život po vlastitim idejama i time dovode u pitanje njegovu jednostavnost i bezbrižnost. 

Film je nastao u produkciji Antitalenta. Scenarij potpisuje Gjermund Gisvold, kameru Damir Kudin, montažu Marko Ferković, glazbu Alen i Nenad Sinkauz, oblikovanje zvuka Damir Rončević, dok je za produkciju bio zadužen Danijel Pek. U filmu glume Franjo Dijak, Nataša Janjić, Goran Bogdan, Janko Popović Volarić, Milan Štrljić, Bojan Navojec, Filip Križan i Iva Krajnc. Gorana na festivalu u Kanadi predstavlja međunarodna sales kompanija Wide Management, a u programu festivala bit će prikazan 2. i 3. kolovoza. Postoprodukcija filma realizirana je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a početak domaće kinodistribucije očekuje se u siječnju 2017. godine (za distribuciju je zadužen Blitz film i video). 

Uz Gorana, na festivalu se prikazuju i hrvatski kratkometražni filmovi. Riječ je o naslovima Skriveni talent Mirana Miošića, Crvenkapica, još jedna Ane Horvat te manjinskoj hrvatskoj koprodukciji Koyaa – Cvijet Kolje Sakside

Fantasia Film Festival, koji se u Montrealu održava od 14. srpnja do 3. kolovoza, pozicionirao se kao najveća i najutjecajnija manifestacija posvećena žanrovskom filmu u Sjevernoj Americi, ali i kao jedan od najpopularnijih filmskih festivala u zemlji. Na prošlogodišnjem izdanju, festival je posjetilo više od 100.000 gledatelja, a prikazano je preko 400 filmova. Festival donosi velik broj filmskih ostvarenja koja variraju od snažnih osobnih priča i vizija do komercijalnih ostvarenja za široku publiku. Ostale detalje potražite na službenoj stranici festivala

Podsjetimo i da je u sklopu međunarodnog koprodukcijskog marketa Frontieres, koji se održavao od 21. do 24. srpnja predstavljen projekt Štriguni (redatelj Aldo Tardozzi, producentica Barbara Jukopila) koji nastaje u produkciji Produkcije Živa, a dobio je potporu programa MEDIA te potporu HAVC-a za razvoj scenarija. Ovaj koprodukcijski market osnovan je 2012. godine, a od tada se održava dva puta godišnje – u Montrealu za vrijeme Fatasia film festivala te u Briselu za vrijeme Brisel Fantastic međunarodnog filmskog festivala. Frontieres je postao važno mjesto sastanka za filmske profesionalce koji traže koproducente i financijere za svoje žanrovske filmove. 

Naslovne fotografije: scene iz filma Goran 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.