Preskoči na glavni sadržaj

Svjetska premijera Murine održana pred punom dvoranom u Cannesu

Debitantski dugometražni igrani film Antonete Alamat Kusijanović Murina u subotu, 10. srpnja, premijerno je prikazan u dvorani Theatre Croisette u Cannesu. Film je uvršten u program "15 dana autora" (Quinzaine des Réalisateurs), a projekciji je nazočila i brojna filmska ekipa. 

"Sretna sam! Dugo smo vremena pripremali 'Murinu', a ovo je najbolji festival na kojem je film mogao imati svjetsku premijeru. Bilo je dirljivo i svi smo ponosni prikazati film na Quinzaine de Réalisateur, posebno poznavajući filmsko nasljeđe ove Cannske sekcije. Zahvalna sam Hrvatskom audiovizualnom centru na podršci. HAVC je velika potpora za redatelje koji lansiraju svoje internacionalne karijere na festivalima kao sto je Cannes," izjavila je netom nakon svjetske premijere redateljica Antoneta Alamat Kusijanović

"Film je prošao u najboljem mogućem ozračju u Cannesu. Pohvale su stizale sa svih strana. Hrvatska stvarno može biti ponosna. Čestitam Antoneti, ali i cijeloj ekipi na velikom uspjehu. Uvjeren sam da će film oduševiti i publiku kod nas," dodao je ravnatelj HAVC-a, Chris Marcich

Projekcija je održana u dvorani Theatre Croisette pred punim gledalištem kojem se na početku predstavila ekipa filma u sastavu: redateljica Antoneta Alamat Kusijanović, glumci Danica Ćurčić, Gracija Filipović, Leon Lučev i Jonas Smulders te koscenarist Frank Graziano. Na premijeri je bio i ostatak filmske ekipe: glumica Tatjana Filipović, kompozitor Evgueni Galperine, producent Danijel Pek, koproducenti Zdenka Gold i Jožko Rutar, montažer Vladimir Gojun i kostimografkinja Amela Bakšić

Nakon filma uslijedio je dug pljesak, a na pitanja publike odgovarale su redateljica Antoneta Alamat Kusijanović i glumica Gracija Filipović. 

Podsjetimo, Murina je obiteljska psihološka drama čija se radnja odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku i svojevrsni je nastavak redateljičinog višestruko nagrađivanog kratkometražnog igranog filma, U plavetnilo. Film se snimao na Hvaru, Kornatima i na Koločepu. 

Već 17. srpnja Murina otvara Pulski filmski festival, a uskoro kreće i u distribuciju. 

Scenarij, uz redateljicu, potpisuje i Frank Graziano, producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara). U autorskom timu filma su još i Helene Louvart (direktorica fotografije), Ivan Veljača (scenograf), Amela Bakšić (kostimografkinja), Snježana Gorup (majstorica maske), Julij Zornik (dizajner zvuka), Vlado Gojun (montažer), Poster (vizualni efekti) te Evgueni Galperine i Sacha Galperine (skladatelji). Glavne uloge nose Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić i Cliff Curtis.

Program "15 dana autora" (Quinzaine des réalisateurs) održava se do 17. srpnja 2021. godine paralelno s festivalom u Cannesu, a u sklopu tog programa prikazuju se kratkometražni, igrani i dokumentarni filmovi sa svih strana svijeta. Riječ je o programu koji još od 1969., kada je prvi put održan, svjetskoj publici predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika.

Sve ostale informacije potražite na ovoj poveznici

Fotografije s premijere u visokoj rezoluciji dostupne su OVDJE. Fotografije su za slobodnu upotrebu, uz potpis autora: Alban Pinchon. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.