Preskoči na glavni sadržaj

Svjetska premijera manjinske koprodukcije Četiri godišnja doba u danu na Hot Docsu

Hrvatska manjinska koprodukcija, dugometražni dokumentarni film Četiri godišnja doba u danu (Four Seasons in a Day), belgijske redateljice Annabel Verbeke, uvršten je u glavni natjecateljski program Međunarodni spektar Hot Docsa, kanadskog međunarodnog festivala dokumentarnog filma koji se ove godine, umjesto u Torontu, održava online, od 29. travnja do 9. svibnja. 

Filmu Četiri godišnja doba u danu prikazivanje na Hot Docsu bit će ujedno i svjetska premijera, a prva online projekcija zakazana je za 29. travnja. 

Četiri godišnja doba u danu govore o novonastaloj granici nakon Brexita, onoj između Sjeverne Irske pod nadzorom Britanije i Republike Irske, članice EU.

Film je dio šestodijelnog dokumentarnog serijala Granice (Borderline) autora Frederik Nicolaia, o različitim oblicima, značenjima i svrsi zemljopisnih granica u zapadnoeuropskom društvu. Granice na jedinstven način odražavaju političke, kulturne i društvene procese koji se odvijaju na obje strane granične crte, kao i dinamiku koju ti procesi proizvode. Mikrokontekstom šest graničnih područja i njihovih stanovnika projekt zaranja u današnje sudioništvo naroda i nacija u potrazi za identitetom, sigurnošću i solidarnošću.

Serijal Granice dobio je potporu za TV prikazivanje Potprograma MEDIA te je potpomognut sredstvima HAVC-a za razvoj dokumentarnog TV serijala te za manjinsku koprodukciju (za samostalni film iz serijala). 

Serijal su producirali Frederik Nikolai i Eric Goossens (Off World, Belgija), Ljubo Zdjelarević (Kinoteka, Hrvatska), Karl-Emil Rikardsen (Relation 04 Media, Norveška) i Lukas Trimonis (Inscript, Litva). 

Osim u filmskom programu, hrvatska produkcija predstavit će se i u industrijskom programu Hot Docsa. Projekt dugometražnog dokumentarnog filma Posljednji nomadi autora Biljane Tutorov i Petra Glomazića, koji nastaje u koprodukciji zagrebačkog Kinematografa, sudjelovat će na Hot Docs Forumu koji se također odvija online, 4. i 5. svibnja. 

Više o ovogodišnjem virtualnom izdanju kanadskog međunarodnog festivala dokumentarnog filma Hot Docs pronađite na službenoj stranici

Naslovne fotografije: vizual filma Četiri godišnja doba u danu; scene iz filma Četiri godišnja doba u danu

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.