Preskoči na glavni sadržaj

Svjetska premijera Liberlanda u međunarodnoj konkurenciji Visions du Réela 

Manjinska hrvatska koprodukcija Liberland, u režiji Isabelle Rinaldi, doživjet će svoju svjetsku premijeru u natjecateljskom programu Međunarodnog filmskog festivala Visions du Réel čije se 53. izdanje u Nyonu u Švicarskoj održava od 7. do 17. travnja. Hrvatski koproducent je Ljubo Zdjelarević (Kinoteka). 

Liberland se prikazuje u sklopu međunarodne konkurencije srednjometražnih i kratkometražnih dokumentarnih filmova, a na rasporedu je 10. i 11. travnja. 

Priča je to o granici Srbije i Hrvatske. U regiji u kojoj još uvijek pomalo odjekuje jugoslavenski rat, u Dunavu je hrpa pijeska koju netko želi pretvoriti u novu naciju. Godine 2015. mikro-naciju Liberland osnovao je češki političar Vít Jedlička koji tvrdi da je postavio svoju zastavu na ovoj ničijoj zemlji. Kao prvi predsjednik Liberlanda, pokušava oblikovati svoju novu državu. Je li to idealizam ili on ima neke druge, ne baš potpuno altruističke ciljeve?

"Čini se da u ovakvim vremenima, dok smo bespomoćni i svjedočimo još jednom ratu u Europi, pitanje 'Što je nacija?' postaje nešto više od jednostavne intelektualne vježbe. Mali film poput mog sigurno ne može odgovoriti na takvo pitanje, ali pokušava stvoriti prostor za razmišljanje", izjavila je redateljica Isabella Rinaldi koja uz Frederika Nicolaia potpisuje i scenarij. 

Direktori fotografije su Thomas Szacka-Marier i Jordan Vanschel, zvuk potpisuju Rune Hansen, Goran Kulić i Jean-François Levillain, montažu Bram Rabaey i Tom Denoyette, a glazbu Frédéric Vercheval. Producenti su Frederik Nicolai i Eric Goossens (Off World), a koproducenti Ljubo Zdjelarević (Kinoteka), Karl-Emil Rikardsen (Relation 04 Media) i Lukas Trimonis (Inscript). Film je nastao uz potporu Flanders Audiovisual Fund, Hrvatskog audiovizualnog centra, Norwegian Film Institute, Filmfond Nord, Brussels Capital Region i Kreativne Europe, potprograma MEDIA. 

Film Liberland je dio šestodijelnog dokumentarnog serijala Granice (Borderline) autora Frederika Nicolaia, o različitim oblicima, značenjima i svrsi zemljopisnih granica u zapadnoeuropskom društvu. Granice na jedinstven način odražavaju političke, kulturne i društvene procese koji se odvijaju na obje strane granične crte, kao i dinamiku koju ti procesi proizvode. Mikrokontekstom šest graničnih područja i njihovih stanovnika projekt zaranja u današnje sudioništvo naroda i nacija u potrazi za identitetom, sigurnošću i solidarnošću.

Festival, koji je većinom rezerviran za svjetske i međunarodne premijere, nalazi se u biranom društvu Doc Alliancea, mreže koja okuplja sedam najznačajnijih europskih festivala dokumentarnog filma. Festival tijekom svojih 10 dana trajanja okupi čak 40-ak tisuća gledatelja i više od 1 200 profesionalaca u jednom od najznačajnijih Industry događanja u Europi.

53. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Visions du Réel održava se od 7. do 17. travnja u švicarskom gradiću Nyonu, nadomak Ženeve, a sve ostale informacije potražite na njegovim službenim stranicama

Naslovne fotografije: scene iz filma Liberland

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.