Preskoči na glavni sadržaj

Svjetska premijera filma Tvornice radnicima u natjecateljskom programu 28. Sheffield DocFesta 

Dugometražni dokumentarni film Tvornice radnicima autora Srđana Kovačevića svoju će svjetsku premijeru imati u Međunarodnom natjecateljskom programu 28. izdanja festivala Sheffield DocFest koji se odvija od 4. do 13. lipnja, u hibridnom izdanju.  

U Međunarodnom natjecateljskom programu prikazat će se 11 dugometražnih dokumentarnih naslova, među kojima je i hrvatski Tvornice radnicima scenarista, redatelja i snimatelja Srđana Kovačevića

U filmu je riječ o radnicima koji su 2005. godine okupirali tvornicu ITAS u Ivancu. Od tada djeluju kao kolektiv, postajući jedini uspješni primjer radničke okupacije u postsocijalističkoj Europi. Danas, dok ispituju novi model kolektivnog vlasništva, mikro svijet tvornice sukobljava se sa jakim snagama globalnog tržišta, što za posljedice ima utjecaj na sve manje i neredovite plaće, uzrokujući tako sve veće nezadovoljstvo među radnicima. Srđan Kovačević tijekom pet godina redovito se vraća kako bi snimio film koji prikazuje evoluciju ovog kolektivnog poduzeća. Tvornice radnicima prikazuje priču o radnicima koji su svojim postupcima osporili dominantni ekonomski narativ. Nakon desetljeća ostaje isto pitanje: može li tvornica u rukama radnika preživjeti na periferiji kapitalizma ili nam treba veći san?

Film je nastao u produkciji kuće Fade In, a producirali su ga Sabina Krešić i Luka Venturin. Srđan Kovačević film je i montirao, uz Damira Čučića i Ivu Kraljević. Za dizajn i obradu zvuka bio je zadužen Ranko Pauković, a za kolor korekcije Branko Linta i Magdalena Ptiček. Film Tvornice radnicima nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba. 

U završenoj fazi razvoja, film je sudjelovao na potprogramu industrijskog djela Filmskog festivala u Trstu - Last Stop Trieste, u industrijskom programu DOK Leipziga te Sarajevo Film Festivala (Docu Rough Cut Boutique), a razvijao se i na Ex Oriente Film radionici (2017.). 

"Pripadam generaciji čije je odrastanje snažno obilježio proces hrvatske poslijeratne privatizacije, prijelaz resursa iz zajedničkog vlasništva u privatno. Bio sam svjedok gašenja mnogih tvornica koje su hranile cijele obitelji. ITAS je bio drugačiji primjer: jedina tvornica u bivšoj Jugoslaviji (i Europi), u kojoj su se radnici organizirali, fizički je preuzeli i uspjeli nastaviti proizvodnju. Moja početna namjera bila je pokazati ju kao dobar primjer, podijeliti znanje s nadom da takvi napori mogu utrti put pravednijem gospodarstvu. Ali moja svakodnevna prisutnost među radnicima natjerala me da shvatim da je priča puno složenija.

Kapitalizam kao sustav još uvijek je okvir unutar kojeg svi alternativni oblici proizvodnje moraju preživjeti. Radnici su rastrgani između odanosti ideji samoupravljanja i potrebe za većim prihodima koje ITAS ne može osigurati. Kako velike njemačke tvrtke koriste ITAS tvornicu za eksternalizaciju svog posla, ITAS je zaglavljen i u svojoj perifernoj poziciji. "Tvornice radnicima" želi pokazati složenost kapitalističke ekonomije, koja određuje alternativne organizacijske modele mnogo više nego što je to romantizirana perspektiva spremna priznati," kaže o svom filmu autor Srđan Kovačević. 

Međunarodni festival dokumentarnog filma Sheffield DocFest ove se godine održava od 4. do 13. lipnja, u kinodvoranama diljem Sheffielda i Velike Britanije te online. U sklopu festivala prikazat će se 78 dugometražnih te 88 kratkometražnih dokumentarnih uradaka. Čak će 55 naslova imati svoje svjetske, 22 međunarodne, 15 europske i 59 britanskih premijera. 

Više o festivalu možete saznati na službenoj stranici

Naslovna fotografija: scene iz filma Tvornice radnicima

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.