Preskoči na glavni sadržaj

Svjetska premijera filma Smrt djevojčice sa žigicama u pulskoj Areni

Potraga za ubojicom na malome otoku zaintrigirala je sinoć publiku koja je ispunila pulsku Arenu na svjetskoj premijeri filma Smrt djevojčice sa žigicama redatelja Gorana Kulenovića te producenata Ivora Hadžiabdića i Antuna Bahata. Kriminalistički film, nastao je prema istoimenom romanu Zorana Ferića, prikazan je u sklopu glavnog programa 70. Pulskog filmskog festivala.

"Kao autor sam odrastao na žanrovskom filmu za kojeg smatram da je obično zabavniji i napetiji za gledanje, a da - ako je vrhunski napravljen - ne mora biti ništa manje 'dubok' ili slojevit od nekog art filma, odnosno nekog filma koji nema tako čvrstu narativnu strukturu. I zato mi je bilo bitno da 'Smrt djevojčice sa žigicama' postavimo ponajprije kao žanrovski film, a i Feriću se - na moju sreću - ta ideja odmah dopala", kazao je Goran Kulenović.

Nakon projekcije filma redatelj i koscenarist Kulenović izveo je svoju ekipu pred pulsku publiku. Tako su se s pozornice u Areni naklonili autor knjige i koscenarist Zoran Ferić, glumci Jelena Lopatić, Nikša Butijer, Slavko Sobin, Iva Babić, Elma Juković, Slavko Juraga i Borko Perić, producenti Ivor Hadžiabdić i Antun Bahat, koproducent Dušan Kovačević, kostimografkinja Sanja Šeler, majstorica maske Sanja Hrstić te brojni drugi članovi ekipe.

Kriminalistički film Smrt djevojčice sa žigicama prati patologa Feru (Ozren Grabarić), svježe rastavljenog 40-godišnjaka, koji dolazi u otočni grad kako bi prisustvovao sprovodu kćeri svojeg prijatelja iz djetinjstva. Njegov se dolazak poklopi s brojnim čudnim stvarima koje se događaju na otoku: priča se o pojavljivanju ogromnog guštera, a vrhunac je ubojstvo „djevojčice sa žigicama“ – rumunjske transseksualke Marillene koja se bavila prostitucijom i svoje partnere zarazila gonorejom. Iako nevoljko, Fero uz prijatelja, policijskog inspektora Mungosa (Goran Navojec), biva uvučen u istragu zločina te i sam pokušava doći do odgovora – tko je ubojica.

Kao redatelj, koscenarist, montažer i koproducent, film Smrt djevojčice sa žigicama potpisuje Goran Kulenović, najpoznatiji kao autor, scenarist i redatelj popularnih TV serija Crno-bijeli svijet i Bitange i princeze. Sa svojim debitantskim filmom Pjevajte nešto ljubavno, 2007. osvojio je Zlatna vrata Pule, nagradu publike za najbolji film.

Veliki glumački ansambl predvodi Ozren Grabarić, a uz njega su u filmu i Jelena Lopatić, Goran Navojec, Borko Perić, Slavko Juraga, Luka Petrušić, Slavko Sobin, Nikša Butijer, Iva Babić, Aleksandra Stojaković, Sanja Milardović, Elma Juković, Admir Šehović, Silvio Mumelaš, Dušan Kovačević, Dominik Dolenec, Danijela Evđenić, Martin Stević i Darko Stazić te Voja Brajović u ulozi pjesnika Bobe.

Direktor fotografije je Mirko Pivčević, scenografkinja Veronika Radman, kostimografkinja Sanja Šeler, majstorica maske Sanja Hrstić, dizajner zvuka Ivan Zelić, a kompozitor Dubravko Robić.

Smrt djevojčice sa žigicama prvi je dugometražni igrani film s potpisom produkcijske kuće Livada produkcija. Koproducenti filma su Dušan Kovačević iz Natenane produkcije te Mirsad Purivatra iz Produkcije "2006".

Film su financijski poduprli Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Filmski centar Crne Gore, Ministarstvo kulture i sporta kantona Sarajevo i Hrvatska radiotelevizija (HRT).

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.