Preskoči na glavni sadržaj

Svjetska premijera filma Prelazak u konkurenciji Filmskog festivala u Varšavi

Debitantski dugometražni igrani film nizozemske redateljice Jacqueline Van Vugt, Prelazak, koji se snimao na raznim lokacijama u Hrvatskoj te koji je nastao u koprodukciji s hrvatskom kućom Nukleus film (koproducent je Siniša Juričić) imat će svjetsku premijeru u sklopu međunarodnog natjecanja 39. izdanja Filmskog festivala u Varšavi. 

Radnja filma odvija se za vrijeme prelaska brodom iz Maroka u Španjolsku, a isprepliću se tri priče povezane sa strahom od gubitka. Očajni, protagonisti pokušavaju naći put jedan prema drugom. Ali njihova nemoć ostavlja prostora za neizbježno. 

Film Prelazak (Crossing) realiziran je kao koprodukcija Nizozemske, Belgije i Hrvatske. Režiju i scenarij potpisuje Jacqueline Van Vugt kojoj je ovo debitantski igrani film, producenti su Germen Boelens (Revolver Films, Nizozemska) i Dries Phlypo (A Private View, Belgija), izvršni koproducent je Siniša Juričić (Nukleus film), a direktor fotografije Gregor Meerman.

Film se snimao 30 dana u Puli, Rijeci, Zadru i Zagrebu, s većinski domaćom filmskom ekipom, među kojima su i direktorica filma Nikolina Koceić, majstorica maske Ana Bulajić Črček, kostimografkinja Zorana Meić i majstor rasvjete Petar Strmečki

Film Prelazak podržao je HAVC putem potpora namijenjenim manjinskim hrvatskim koprodukcijama te putem poticaja namijenjenih za snimanje u Hrvatskoj

Prelazak je jedan od 14 filmova koji se natječu u međunarodnoj konkurenciji, a publika će u Varšavi sveukupno imati priliku pogledati 138 naslova iz 46 zemalja. 

Međunarodni filmski festival u Varšavi najvažniji je filmski festival u Poljskoj, a od 2009. posjeduje priznanje FIAPF-a (Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata) za festival s natjecanjem dugog filma, što ga stavlja u kategoriju s festivalima poput Berlinalea, Cannesa, Venecije, San Sebastiana, Karlovih Vary i drugih.

Ovogodišnje izdanje varšavskog festivala održava se od 6. do 15. listopada, a više detalja potražite na službenoj stranici

Naslovna fotografija: vizual filma Prelazak

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.