Preskoči na glavni sadržaj

Svjetska premijera filma Između revolucija na 73. Berlinaleu

Dugometražni hibridni dokumentarac Između revolucija rumunjskog redatelja Vlada Petrija, koji nastaje u koprodukciji s hrvatskim Restartom (koproducent je Oliver Sertić) svjetsku premijeru imat će u sklopu programa Forum 73. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, koji će se održati od 16. do 26. veljače 2023. godine.

Između revolucija je film napravljen od arhivskih snimaka koje prikazuju živote i sudbine dviju žena, bivših fakultetskih kolegica i prijateljica koje obje žive u patrijarhalnim društvima - Maria je iz Rumunjske, a Zahra iz Irana. Riječ je o hibridnom filmu koji miješa arhivske snimke i dokumente s fiktivnim elementima, a u srži priče je njihovo međusobno dopisivanje. 

"Za mene je to film o nedavnoj prošlosti, koja je vrlo snažno povezana s trenutnom stvarnošću. Film prikazuje subjektivnu, žensku povijesti dvaju zemalja i društava koja su eksperimentirala s različitim političkim sustavima, islamskim i komunističkim, u kojoj su ljudi postupno slamani represivnim političkim aparatom. Film je to koji je rezonira s nedavnim događajima u Iranu, gdje se žene ponovno bore za svoja prava, baš kao što su se borile 1979. godine. Njihov usklik sada, iako se film ne odvija u sadašnjosti, komunicira isto ono što žele Maria i Zahra - 'žene, život, sloboda!'," opisuje film redatelj Vlad Petri

Film je nastao u produkciji rumunjske kuće Activ Docs, u koprodukciji s kućama iz Hrvatske (Restart) i Irana (undisclosed). Hrvatski koproducent je Oliver Sertić.

U fazi razvoja, film je predstavljen, razvijan i nagrađivan na mnogim međunarodnim radionicama i platformama poput First Cut Lab (2021.), FIPADOC (2022.), doc.incubator (2022.) i Docu Talents from the East (2022.).

Osim koproducenta, od hrvatske ekipe na filmu su radili i pridružena producentica Vanja Jambrović, asistentica produkcije Zrinka Košar, snimateljica dodatnih snimaka Ana Hušman, kompozitor dodatne glazbe Filip Sertić, autori foleyja Siniša Krneta i Martin Semenčić, autorica grafika Lena Telenta i drugi. 

Redatelj filma je Vlad Petri, koji supotpisuje scenarij uz Laviniju Branişte, a montažeri su Dragoş Apetri, Cătălin Cristuţiu i Vlad Petri. Producentica je Monica Lăzurean-Gorgan (Activ Docs). 

Film je podržan sredstvima Rumunjskog nacionalnog filmskog centra CNC i Hrvatskog audiovizualnog centra, uz potporu Doha Film Instituta. 

Program Forum, u sklopu kojeg će film Između revolucija imati svjetsku premijeru, posvećen je suvremenoj međunarodnoj kinematografiji i izbjegava konvencionalne razlike, poput one između igranog i dokumentarnog filma. Program nezavisno kurira i organizira Institut za filmsku i video umjetnost Arsenal. 

Ovogodišnji 73. Berlinale odvija se od 16. do 26. veljače 2023. godine, a cijeli program bit će objavljen 7. veljače. Podsjetimo, na ovom će prestižnom festivalu svjetsku premijeru imati i kratkometražni animirani film Eeva autora Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, koji nastaje u hrvatsko-estonskoj koprodukciji. Film je producirao Draško Ivezić (Jadranska animacija), uz Kaleva Tamma iz estonskog studija Eesti Joonisfilm.

Osim toga, dugometražni igrani film Bazen beskraja redatelja Brandona Cronenberga, koje je nastao kao kanadsko-mađarsko-hrvatska koprodukcija (hrvatska producentica je Anita Juka, 4Film), svoju će europsku premijeru također doživjeti na Berlinaleu. 

Dosad objavljene naslove možete pogledati na ovoj poveznici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.