Preskoči na glavni sadržaj

Svjetska premijera filma Ispod maske Dariana Bakliže u konkurenciji Annecyja

Kratkometražni animirani film Dariana Bakliže svjetsku će premijeru imati u sklopu natjecateljskog programa studentskog filma (Graduation Films) ovogodišnjeg, 46. izdanja Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju. Podsjetimo, od ranije je poznato da će se u Annecyju prikazivati još četiri hrvatska naslova. Festival u Annecyju održava se od 11. do 17. lipnja. 

"Imati svjetsku premijeru diplomskog rada na jednom od najvećih i najznačajnijih svjetskih pozornica kakav je Annecy festival izuzetna mi je čast. Nakon gotovo dvije godine rada teško je doživjeti veću satisfakciju i još uvijek mi se ta činjenica čini nestvarnom. Teško je opisati koliko mi je drago da će  moj trud i moje ideje doprijeti do tako velikog broja ljudi, znalaca i zaljubljenika u animirani film. Tema mog filma je prisjećanje na jedan kratki period rane mladosti, uobičajeno bezbrižne, ali i bešćutne, koji tek s vremenskim odmakom dobiva pravu kvalifikaciju – vršnjačko nasilje. Namjera mi je bila da kombinirajući žanrovske elemente drame i horora pojačam dojam i potaknem prisjećanje publike na vlastito iskustvo bilo kao žrtve ili kao nasilnika," rekao je tim povodom Darian Bakliža, istaknuvši kako je selekcija na festival u Annecyju i snažan poticaj da se i dalje bavi animacijom, uči i eksperimentira na budućim projektima. 

Ispod maske diplomski je animirani film nastao na temelju kratke priče Mihovila Rismonda, apsolventa dramaturgije Akademije dramske umjetnosti. Tema filma je vršnjačko nasilje, s naglaskom na socijalno-psihološki aspekt. Radnja je smještena u školske dane, a priča je to o dječacima koji fizički pokazuju svoje neshvaćanje nekoga tko je drugačiji od njih te forsiranje takvog ponašanja do krajnjih granica. 

Darian Bakliža film je režirao i animirao, a imao je i ulogu naratora. Scenarij potpisuje zajedno s Mihovilom Rismondom. Glazbu i dizajn zvuka za film radio je Vjeran Šalamon. Mentor na filmu bio je Darko Kreč. Film nastaje u produkciji Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. 

Darian Bakliža rođen je 1996. u Koprivnici, a živi u Zagrebu. Titulu prvostupnika dizajna dobio je na Studiju dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 2018. godine, a magistra animacije na Akademiji likovnih umjetnosti u istom gradu, 2022. Njegov prvi animirani film – jednominutni Dream – premjerno je prikazan na Animafestu Zagreb, 2019. Nakon završetka studiranja, bavi se animacijom i dizajnom.

Ispod maske u Annecyju bit će prikazan u sklopu programa studentskih filmova (Graduation Films), te će tako konkurirati za tri festivalske nagrade. 

Podsjetimo, ranije je objavljen dio službene selekcije, te je poznato da će se prikazati još četiri hrvatska naslovaHaljina za finale Martine Meštrović, Eeva Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova i 11 Vuka Jeremovića dio su natjecateljskog programa kratkometražnih filmova, a Sjeti se kako sam jahala bijelog konja Ivane Bošnjak Volda i Thomasa Johnsona Volda prikazuje se u sklopu natjecateljskog programa Perspectives. 

Međunarodni filmski festival u Annecyju ove se godine održava od 11. do 17. lipnja, a kompletni program bit će objavljen narednih tjedana. Sve detalje o festivalu pronađite na službenoj stranici

Naslovna fotografija:  scena iz filma Ispod maske

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.