Preskoči na glavni sadržaj

Svjetska premijera filma Đe je kruva nema gladi Katarine Lukec u natjecateljskom programu DocLisboe

Srednjometražni dokumentarni film Đe je kruva nema gladi autorice Katarine Lukec prvi će se put predstaviti publici u sklopu natjecateljskog programa Green Years ovogodišnjeg, 21. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Lisabonu, Doclisboa.

Program Green Years posvećen je studentskim filmovima i radovima mladih autora, a publici će premijerno predstaviti 19 naslova iz 15 zemalja. Među njima je i srednjometražni dokumentarni film Đe je kruva nema gladi autorice Katarine Lukec i producentice Dore Sabljić

U krševitim labirintima Dalmatinske zagore, na području Kninske krajine, život svakodnevno podsjeća na migracije, kako one prisilne, tako i one svojevoljne. Ipak, kod protagonista ovog filma osjećaj doma prednjačio je u životnim odabirima, a s obzirom na to da se radi o većinski srpskim selima kninske okolice čije je stanovništvo bilo prognano nakon vojno-redarstvene operacije Oluja, činjenica je da su se oni u nekom trenutku odlučili vratiti doma - tamo gdje su rođeni i odrasli.  

"Sretna sam što će film svoju svjetsku premijeru doživjeti upravo na Doclisboi. To mi je ujedno i prvo filmaško gostovanje izvan regije. O festivalu sam od drugih kolega čula samo riječi hvale tako da se jako radujem posjetiti Lisabon," komentirala je tim povodom autorica filma Katarina Lukec.

Film je montirala Marta Bregeš, snimatelji su bili Karla Budišćak, Ivan Idžojtić i Filip Kos, a dizajnerica zvuka Nina Džidić-Uzelac

Osim bogatog filmskog programa, DocLisboa nudi i raznovrstan industrijski program u sklopu svoje platforme Nebulae. Producentica Tamara Babun sudjeluje na godišnjem summitu Jumpgate. Sudionike su izabrali organizatori festivala DocLisboa i programa Nebulae. Na summitu će o svojim iskustvima i projektima pričati 10 etabliranih producenata i 10 producenata čije su karijere u usponu, a među potonjima je i hrvatska producentica Tamara Babun (Wolfgang&Dolly). 

Doclisboa se prvi put održala 2002. godine, te je dio DOC Alliancea - partnerstva među sedam europskih festivala dokumentarnih filmova, s ciljem jačanja nezavisne i kreativne dokumentaristike u Europi. Portugalski festival ove se godina održava od 19. do 29. listopada. Više detalja o festivalu možete saznati na službenoj stranici.  

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.