Preskoči na glavni sadržaj

Svjetska premijera dugometražnog dokumentarnog filma KIX na 21. CPH:DOX-u

Dugometražni dokumentarni film KIX redatelja Dávida Mikulána i Bálinta Révésza, koji je realiziran u mađarsko-francusko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatska koproducentica je Rea Rajčić, Eclectica) imat će svjetsku premijeru u sklopu natjecateljskog programa Next:Wave, koji je namijenjen debitantima i nadolazećim autorima iz cijeloga svijeta. Međunarodni festival dokumentarnog filma CPH:DOX se u Kopenhagenu održava od 13. do 24. ožujka. 

KIX je 12-godišnja odiseja koja prati Sanyijevo putovanje od buntovnog klinca s ulice u Budimpešti do razočarane mlade odrasle osobe. Potaknut nevjerojatnim prijateljstvom s redateljima Dávidom i Bálintom, film bilježi evoluciju Sanyijevog života obilježenog obiteljskim i školskim problemima i težinom surogat očinstva za njegovu novorođenu sestru. Dok se Sanyi suočava s izazovima adolescencije, filmaši se od aktivnih sudionika pretvaraju u promatrače njegovih životnih nemira. Sve kulminira tragičnim preokretom događaja koji Sanyjia prisiljava da se suoči s odgovornostima odraslog života.

Film su režirali Dávid Mikulán i Bálint Révész. Direktor fotografije je Dávid Mikulán. KIX je realiziran u produkciji  Mađarske, Francuske i Hrvatske (Elf Pictures, Cinephage i Eclectica, uz ARTE Francuska i HBO Max). Producenti su Viki Réka Kiss, András Pires Muhi, Victor Ede i Bálint Révész, a koproducentica je Rea Rajčić. Koproducenti/ce su još i Fabrice Puchault i Anne Grolleron (ARTE Francuska) i Hanka Kastelicová, Tereza Bóna Keilová i Anna Závorszky (HBO MAX)

Uz Rajčić, od hrvatske ekipe, na filmu su radili i Tina Tišljar (pridružena producentica), Ivan Zelić (montaža i miks zvuka) i Tomislav Stojanović (kolor korekcija). 

KIX će svjetsku premijeru imati u sklopu natjecateljskog programa posvećenog debitantima i autorima čije su karijere u usponu, NEXT:WAVE. Detalje o službenoj selekciji festivala CPH:DOX možete pogledati na ovoj poveznici

Međunarodni festival dokumentarnog filma CPH:DOX održava se od 13. do 24. ožujka u Kopenhagenu u Danskoj, a publici predstavlja 66 dugometražnih filmova u natjecateljskim programima, od čega 47 ima svjetske premijere, 17 međunarodne i dva europske. Festival je dio DOC Alliancea - partnerstva među sedam europskih festivala dokumentarnih filmova, s ciljem jačanja nezavisne i kreativne dokumentaristike u Europi. 

Više o festivalu možete pronaći na službenoj stranici

Naslovna fotografija: prizor iz filma KIX

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.