Preskoči na glavni sadržaj

Svinjari od 18. svibnja u kinima

Dugometražni igrani film Svinjari u režiji Ivana Livakovića i produkciji Interfilma, Fos filma i HRT-a, a u distribuciji Blitza, nakon premijere zakazane za 15. svibnja kreće u redovnu kinodistribuciju diljem zemlje.

Riječ je o crnoj turbofolk komediji koja obrađuje fenomene medijskog senzacionalizma i konstantnog bombardiranja vijestima u kojem se i najozbiljnije, najbolnije teme trivijaliziraju. Prikazuje fenomen medijske manipulacije, masovne histerije, žeđi za slavom i kako će ljudi učiniti sve da zadrže svojih 15 minuta eksponiranosti. 

Važnu ulogu u filmu osim glumaca igraju kostimi, scenografija i rasvjeta, koji dodatno doprinose šarenilu kojim se htjelo prikazati konstantno bombardiranje vijestima, slikama i senzacijama kojima smo svakodnevno izloženi. U glavnim ulogama pojavljuju se Damir Poljičak, Ivana Roščić, Iva Visković, Marina Redžepović, Miran Kurspahić, Ivica Gunjača, Ana Maras Harmander, Marin Radman, Senka Bulić i Nera Stipičević.

'Svinjari su nastali iz želje da snimim zabavan, poletan, barokan, nekompromisan film o temi koju smatram bitnom, a to je potpuno srozavanje društvenih kriterija između ostalog putem trash TV programa i medija i manipulaciji kojoj smo izloženi od njih. Riječ je o univerzalnoj temi, koja nije samo hrvatska boljka, ali na malom prostoru i s malom populacijom zagušenje je očitije nego smog u Pekingu. Estradizacija i trivijalizacija su se uvukle u sve pore društva brže i efikasnije od bilo kojeg botoxa na tržištu. Pošto nisam sklon patetici ni razvučenoj dosadi, film nije dobio ruho turobne drametine u kojoj svi uzdišu, šute, šapću, plaču, gledaju u pučinu s opuškom u ruci, već crne komedije, satire, antimjuzikla koji koristi razna izražajna sredstva uključujući animaciju', izjavio je redatelj Ivan Livaković.

Film u redovnu kinodistribuciju diljem zemlje kreće 18. svibnja.

Uz režiju, Livaković potpisuje i scenarij. Direktor fotografije je Daniel Ruljančić, za montažu je bila zadužena Maida Srabović, scenografiju potpisuju Željka Burić i Ivana Vulić, kostimografkinja je Lidija Sertić, a za oblikovanje zvuka bio je zadužen Borna Buljević. Producenti su Goran Mećava i Ivan Maloča, a film je nastao u produkciji Fos Filma i koprodukciji Hrvatske radiotelevizije, Interfilma, Jadran filma i Studia Ritem. 

Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Naslovne fotografije: scene iz filma Svinjari

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.