Preskoči na glavni sadržaj

Svećenikova djeca u kinima od 3. siječnja

Komedija Svećenikova djeca u režiji Vinka Brešana od 3. siječnja započinje distribuciju po hrvatskim kinima. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra te realiziran u produkciji Interfilma i u koprodukciji Zillion Filma iz Beograda te uz potporu fonda Eurimages.  

Film Svećenikova djeca adaptacija je istoimene drame nagrađivanog pisca, scenarista i skladatelja Mate Matišića, koji je za film napisao scenarij i glazbu. Ovim projektom Brešan i Matišić nastavljaju višegodišnju suradnju – Matišić je skladao filmsku glazbu za sve prethodne Brešanove uratke, dok je Brešanov prethodni film Nije kraj nastao prema Matišićevim dramama Žena bez tijela i Sinovi umiru prvi

Glavni junak filma je mladi i predani svećenik don Fabijan (Krešimir Mikić) koji u sklopu svoje službe stiže na mali dalmatinski otok. Zabrinut zbog rapidnog pada nataliteta on u duhu katoličke vjere započinje neobičnu akciju – bušiti zapakirane kondome! U njegovoj kućnoj manufakturi uskoro mu se pridružuju dva otočka redikula – trafikant (Nikša Butijer) i mahniti apotekar (Dražen Kühn), koji zajedničkim snagama ubrzo ukidaju svu postojeću kontracepciju na otoku. Njihova akcija rezultira nizom poroda i vjenčanja što zainteresira i glavnog biskupa koji odluči posjetiti otok.

Glavne uloge u filmu su ostvarili Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Dražen Kühn i Marija Škaričić, dok u ostalim ulogama nastupaju Jadranka Đokić, Goran Bogdan, Lazar Ristovski, Zdenko Botić, Filip Križan i mnogi drugi.

Vinko Brešan autor je najvećih hrvatskih filmskih hitova. Komedija Kako je počeo rat na mom otoku (1997) najgledaniji je domaći film od osamostaljenja, a sakupio je preko 300 tisuća gledatelja, dok je njegov drugi film Maršal (2000) pogledalo gotovo 100 tisuća gledatelja. Treći filmski naslov Svjedoci (2003) jedan je od međunarodno najpriznatijih hrvatskih filmova, nagrađen na festivalima u Berlinu i u Karlovym Varyima.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.