Preskoči na glavni sadržaj

Svečanom dodjelom Zlatnih motorki završio 12. Trash film festival 

U subotu, 9. rujna održana je svečana dodjela Zlatnih motorki, a počela je minutom šutnje u spomen na nedavno preminulog američkog filmaša Tobea Hoopera, čiji je Teksaški masakr motornom pilom bio glavna inspiracija za festivalske nagrade.

Stručni žiri u kojem su bili filmski entuzijast Boris Prole, voditelj Filmsko-kreativnog studija VANIMA Hrvoje Selec i legendarni rocker Bruno Langer, dodijelio je četiri Zlatne motorke za najbolji borilački, akcijski, znanstveno-fantastični i horor film festivala.

Zlatna motorka za najbolji borilački film dodijeljena je španjolskom filmu Justicia Justiciera III Kungfu Karate Annihilator i autoru Rafi Dengri Oliveru. Zlatna motorka za horor film otišla je također u Španjolsku, filmašu Javieru Chavanelu za Un hombre dulce. Nagrada za najbolji znanstveno-fantastični film pripala je filmu 237NP američkog redatelja Braisa Revalderije. Zlatna motorka za akcijski film ostala je u Hrvatskoj. Dodijeljena je, naime, filmu Iznimna opasnost Mirka Czukora iz Zagreba. Jedna Zlatna motorka dodijeljena je i francuskom filmu Retrosexe koji je dobio najbolje ocjene festivalske publike.

Na natječaj, koji su raspisali organizatori festivala iz Udruge TRASH, ove je godine pristiglo 119 filmova iz 29 zemalja svijeta, a u službenu konkurenciju uvršteno je njih dvadesetak koji su prikazani u kinu Gaj u četvrtak, petak i subotu. Osim filmova iz službene konkurencije, u sklopu OFF programa festivala održana je i hrvatska premijera filma Život po Moskriju studenata Akademije dramskih umjetnosti iz Beograda, urbani filmski ep i crna komedija u kojoj se legendarni i kontroverzni, ali nažalost pokojni, hiphoper i osnivač rap grupe Prti Bee Gee - Davor Bobić Moskri, iznenada vraća među žive. Posjetitelji festivala mogli su premijerno pogledati i prvu varaždinsku meksičku sapunicu Consuelo.

U sklopu popratnog programa festivala predavanje 'Superjunaci – najveće ikone trash kulture' održao je dr.Tomislav Pletenac, izvanredni profesor na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu te veliki poklonik trash filma i trash kulture općenito. Zanimljivo je bilo i posebno izadnje televizijskog kviza 'Kvizna situacija', autora i voditelja Marija Kovača i njegovog Dada Jihad tima, na kojem je sudjelovalo 12 ekipa.

Nakon svečane dodjele Zlatnih motorki u varaždinskom HNK okupljeni su prisustvovali izvedbi predstave 'Krokodili' nakon čega je održano i veliko koncertno finale festivala na Kapucinskom trgu gdje su nastupili festivalski bend The Fakin Lajsne i grupa Gift iz Novog Sada koja je izvela najveće hitove kultnog britanskog benda Depeche Mode.

12. Trash film festival održan je uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Varaždina i Društva hrvatskih filmskih redatelja.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.