Preskoči na glavni sadržaj

Svečanom dodjelom nagrada završio 8. Avvantura Film Festival

Najboljim filmovima proglašeni su Dede, The-One-Eyed-King i Home. Nagrade su pripale i Vallu Toomli za režiju filma Pretenders te Gjermundu Gisvoldu za scenarij filma Goran.

U viškom ljetnom kinu Hrid zatvoren je osmi međunarodni Avvantura Film Festival. Žiri u sastavu Christian Jeune (glavni selektor Filmskog festivala u Cannesu), Nicholas Martin (scenarist), Ozana Ramljak (VERN) i Nevio Marasović (redatelj) u programu Europske koprodukcije najboljim je proglasio film Dede, gruzijske redateljice Mariam Khatchvani koji prati život djevojke Dine u zabačenom planinskom selu. Jedan od koproducenata filma je hrvatska MP filmska produkcija. Najbolji redatelj ove sekcije je Vallo Toomla koji potpisuje film Pretenders, estonsko-latvijsko-litavsku koprodukciji koja se bavi narušenim partnerskim odnosima.

Ocjenjivački sud sekcije Međunarodni forum u sastavu Damjan Kozole (redatelj), Boris Homovec (filmski kritičar) i Mihai Fulger (filmski kritičar) nagradio je film The One-Eyed King redatelja Marca Crehueta o mladiću koji izgubi oko zbog gumene lopte koja ga je pogodila na ulici. Nagrada za najbolji scenarij pripala je Gjermundu Gisvoldu za film Goran redatelja Nevija Marasovića.

Najbolji kratkometražni film prikazan na Avvanturi je Home, britanskog redatelja Daniela Mulloya, koji tematizira rat i izbjeglištvo. O pobjedniku su odlučili: Ruksandra Nae (Rumunjski filmski arhiv), Damiano Vukotić (RSA) i Balasz Juszt (redatelj).

Naslovna fotografija: scena iz filma Dede

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.