Preskoči na glavni sadržaj

Svečanom dodjelom nagrada završio 16. Vukovar Film Festival

Na ceremoniji zatvaranja u nedjelju, 3. srpnja dodijeljeno je pet nagrada. Najbolji filmovi ovogodišnjeg vukovarskog festivala dolaze iz Mađarske i Ukrajine. Festival je zatvorio film Baci se na pod Nine Violić. 

Mnoštvo posjetitelja okupilo se na svečanoj ceremoniji zatvaranja šesnaestog po redu filmskog festivala u Vukovaru. Ovogodišnji festival trajao je pet dana tijekom kojih je vukovarska publika mogla uživati u najnovijim ostvarenjima iz podunavskih zemalja, ali i ostatka svijeta. Osim filmova u konkurenciji, na festivalu su se prikazali i novi film Parka Chana Wooka Dvostruka prijevara koji je ove godine osvojio nagradu za najbolju režiju u Cannesu te švedska biografska sportska drama Ja sam Zlatan, priča o jednom od najpoznatijih nogometaša 21. stoljeća - Zlatanu Ibrahimoviću.

Kategorija “festivalski hitovi” koja se prikazivala na perivoju dvorca Eltz standardno je i ove godine bila najposjećenija kada je publika u pitanju. No, po gledanosti nisu zaostali niti filmovi prikazani u službenoj konkurenciji u tri kategorije - dugometražni igrani, kratkometražni igrani te dokumentarni film. Da su filmovi ove godine bili iznimno kvalitetni posvjedočio je i stručni žiri u kojem su se nalazili naši istaknuti glumac Marko Cindrić, popularni književnik Velimir Grgić te bivši urednik HRT-a Đelo Hadžiselimović.

Oni su nagradili sveukupno čak pet filmova. Hrvatska manjinska koprodukcija (4Film), ukrajinski film Vizija leptira koji je svečano otvorio festival i čija je glavna glumica Rita Burkovska bila prisutna cijelo trajanje festivala osvojio je posebnu nagradu žirija, a isto je priznanje osvojio i dokumentarac 3 minute u režiji Ivana Maloče i Slavice Šnur. U kategoriji najboljeg kratkog igranog filma uvjerljivu pobjedu odnio je mađarski uradak Branka, redatelja Akosa Kovacsa o krađi novorođenčadi na početku rata 1991. godine. Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je njemački Nemogući projekt redatelja Jensa Meurera o velikom povratku analogne fotografije dok je najboljim filmom festivala proglašen još jedan mađarski film - Neprilagođen. To je djelo koje je, osim što se radi o redateljskom prvijencu mlade Hajni Kis, prije nekoliko tjedana u svojoj zemlji proglašen najboljim filmom godine.

Svečano zatvaranje šesnaestog vukovarskog filmskog festivala uveličala je i vukovarska premijera hrvatskog filma Baci se na pod Nine Violić. Premda se film već desetak dana prikazuje u službenoj kinodistribuciji, on još nije imao priliku zaigrati pred vukovarskom publikom pa je ovom projekcijom to ujedno bilo i njegovo vukovarsko premijerno prikazivanje. Zatvaranje festivala svojim dolaskom uveličali su Nina Violić, redateljica i glavna glumica filma Baci se na pod, skladatelj filma Filip Šovagović, direktor festivala Igor Rakonić, gradonačelnik Grada Vukovara, gospodin Ivan Penava, spomenuti dobitnici nagrada, glumica Rita Burkovska i redatelj Akos Kovacs te članovi žirija Velimir Grgić i Đelo Hadžiselimović.

Naslovne fotografije: zatvaranje Vukovar Film Festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.