Preskoči na glavni sadržaj

Svečano zatvoren 12. Vukovar Film Festival

Deset godina nakon što je na prvom filmskom festivalu u Vukovaru pobijedio sa svojim kratkim igranim filmom, rumunjski redatelj Radu Jude ove je godine osvojio tročlani žiri koji je njegov novi naslov Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari jednoglasno proglasio najboljim filmom 12. Vukovar Film Festivala. 

Budući da je isti film Rumunjska već izabrala kao kandidata za nagradu Oscar za svoju zemlju, nesumnjivo je da je riječ o filmskom uratku koji je zasluženo osvojio glavnu nagradu ovogodišnjeg festivala, Zlatni šlep, te će se naći u službenoj distribuciji u hrvatskim kinima. Nagradu je u ime redatelja i cijele filmske ekipe na svečanom zatvaranju festivala primio glavni glumac Alex Bogdan

U kategoriji dokumentarnog filma, pobjedu je uvjerljivo odnio Jam Session, bugarskog redatelja Borislava Koleva o Nikolaiju Ivanovu, vrhunskom umjetniku koji je istovremeno priznati glazbenik koji nastupa na festivalima diljem svijeta, ali i slikar koji oslikava ortodoksne crkve i druge građevine. Kolevu ovo nije prvo pojavljivanje na festivalu u Vukovaru – on je 2012. godine stigao s filmom Stoičkov, ali mu je ovo prva pobjeda.

Do posljednjeg trenutka tročlani žiri odlučivao je o pobjedniku kratkog igranog filma. U toj je kategoriji u konačnici pobijedio austrijski film Lacrimosa, redateljice Tanje Mairitsch. Riječ je o filmu u kojem se mlada djevojka budi u potpuno nepoznatom svijetu prepunom misterija. Kratki igrani film Lacrimosa i dokumentarni film Jam Session uz nagradu Zlatni šlep osvojili su i novčane iznose u vrijednosti od 500 i 1 000 Eura. 

Uz pobjednike ovogodišnjeg festivala, tročlani žiri za igrane filmove odao je i posebno priznanje bugarskom filmu Radiogram redateljice Rouzie Hassanove. Taj je film ujedno i posljednji koji je prikazan na ovogodišnjem festivalu, odnosno projekcijom tog filma festival je svečano i zatvoren.

Naslovna fotografija: Alex Bogdan

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.