Preskoči na glavni sadržaj

Svečano otvoren 6. Vukovar Film Festival

Sinoć je otvoren 6. Vukovar film festival - festival podunavskih zemalja. Na dunavskom usidrenom šlepu prenamijenjenom za otvoreno kino održana je svečana ceremonija otvorenja.

U ime festivala, publici se obratio direktor Igor Rakonić koji je zahvalio na velikom odazivu vukovarske publike. U ime grada Vukovara, suorganizatora festivala govorio je gradonačelnik Željko Sabo koji je istaknuo važnost same manifestacije te izrazio zadovoljstvo što festival raste iz godine u godinu. Među ostalima, publici su se obratili i ministrica kulture, Andrea Zlatar Violić te ravnatelj HAVC-a, Hrvoje Hribar.

Festival je otvoren domaćim filmom Brija iz kratkometražne konkurencije te mađarskim filmom Samo vjetar. Nazočne su pozdravili redatelj Brije Luka Rukavina te glumice iz filma Samo vjetar Katalin Toldi i Emese Vasvari. Prije svečanog otvorenja u Ružičkinoj je kući održana svečana projekcija hvaljenog dokumentarca Kralj u režiji Dejana Aćimovića, a publiku su pozdravili redatelj i junak filma, hrvatski paraolimpijski prvak Darko Kralj.

Ovogodišnje, 6. izdanje Vukovar Film Festivala održava se na šest lokacija. Projekcije filmova iz službenog programa i atraktivni naslovi iz pratećeg programa nakon prošlogodišnje će se stanke ponovno održavati na Dunavskom šlepu i terasi Agencije za vodne putove, lokaciji koja je uspješno zaživjela prošle godine. Dokumentarni program i matineje prikazivat će se u Ružičkinoj kući, a projekcije filmova iz popratnih programa na dunavskom pješčanom otoku - Adi, koja će služiti kao dnevno ljetno kino za sve posjetitelje. Tu su i dvije lokacije repriznih projekcija – kino Borovo naselje i CineStari diljem Hrvatske.

U natjecateljski program odabrano je sedam cjelovečernjih igranih filmova iz podunavskih zemalja. To su, među ostalim, Iza brda, novo ostvarenje rumunjskog redatelja Cristiana Mungiua, dobitnika Zlatne palme za Četiri mjeseca, tri tjedna i dva dana, spomenuta mađarska drama Samo vjetar Benedikta Fliegaufa, dobitnik Grand prixa žirija na berlinskom festivalu i nagrade Amnesty International i bugarska dama Avé u režiji Konstantina Bojanova, proglašena najboljim bugarski filmom 2012. (međunarodni filmski festival u Sofiji). Prošle godine pobjedničkim filmom Vukovar Film Festivala proglašena je Kotlovina Tomislava Radića, a ove godine u konkurenciju je uvršten domaći film Ljudožder vegetarijanac Branka Schmidta.

Novost ovogodišnjeg izdanja festivala je popratni program Europo, otvori se, pokrenut s ciljem prikazivanja filmova iz rjeđe zastupljenih europskih kinematografija. U sklopu tog programa prikazat će se islandski triler Igra podzemlja (Svartur A Leik) smješten u islandski krimi-milje te estonski dokumentarac Kuku će preživjeti (Kuku: Mina Jään Ellu) o problematičnom estonskom glumcu i boemu Arvu Kukumagiju.

Više informacija potražite na službenim stranicama festivala.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.