Preskoči na glavni sadržaj

Svečano otvoren 30. Animafest

Ceremonijom svečanog otvaranja u Kinu SC započeo je 30. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2020 u sklopu kojega će sve do 3. listopada u kinima SC i Kinoteka, Teatru &TD te na brojnim drugim gradskim lokacijama biti prikazano više od 300 umjetničkih animiranih filmova, uz brojna popratna događanja. 

Najznačajniji hrvatski filmski festival te jedan od četiri vodeća festivala animacije u svijetu otvorila je izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, pročelnica Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba Milana Vuković Runjić.

"U ime gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i u svoje osobno ime najsrdačnije vas pozdravljam na ovom izdanju Animafesta. Nemoguće je zamijeniti doživljaj skupnog uživanja u filmskoj umjetnosti. Iz tog razloga smatram da je odgoda termina festivala bila izvanredna odluka i veselim se što vas mogu ovdje pozdraviti, pa makar i bili distancirani. Ne moramo podsjećati da je Zagreb pogodio razoran potres pa se nadam da će nam 2020. godina ostati samo inspiracija za umjetnička djela koja ćemo vjerojatno gledati na sljedećim izdanjima Animafesta. Proglašavam Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb otvorenim.", rekla je Vuković Runjić. 

U dvorani Kina SC izaslaniku ministrice kulture i medija RH Nine Obuljen Koržinek, državnom tajniku Krešimiru Partlu, visokim predstavnicima diplomatskog zbora, predstavnicima medija i uglednim gostima međunarodne animacijske scene obratili su se i Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, te Matea Milić i Paola Orlić, producentice Festivala.

"O značaju Animafesta dovoljno govori izdanje koje je pred nama. Brojka 30 svakako je zavidna, a uvijek se treba podsjetiti da Animafestov značaj dodatno naglašava i to što spada u A kategoriju svjetskih festivala animiranog filma. Veseli što su u glavnom programu četiri hrvatska filma pa bi ovom prilikom želio čestitati i njihovim autorima: Natku, Matiji, Tvrtku, Luciji i Chintis. Uspjeh naših animatorica i animatora, producenata i svih ostalih uključenih u stvaranje očituje se i u nagradama koje animatori osvajaju izvan granica Lijepe Naše. Zagrebačka škola i Oscar postavili su naš temelj na međunarodnom planu. Konstanta je da se naši filmovi pojavljuju u glavnim natjecanjima Annecyja i Clermont-Ferranda i kući se vraćaju s priznanjima i nagradama.", kazao je Marcich. 

"Lijepo vas je vidjeti u kinu jer umjetnost animacije i treba biti u kinu. Kao što sliku Francisa Bacona nije isto gledati u katalogu, online ili u galeriji tako se baš na ovom velikom platnu trebaju gledati prekrasna djela animacije. Online su otišli oni koji su morali, mi smo razmišljali o tome, ali konsenzus svih nas bio je da idemo uživo. Dobrodošli!", naglasio je Šuljić. 

Na svečanom otvaranju dodijeljene su Nagrada za životno djelo Animafesta 2020 Georgesu Schwizgebelu, Nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije Chrisu Robinsonu te Nagrada za najbolju školu animacije Poljskoj školi za film, televiziju i kazalište u Łódźu. Nagradu za najbolju školu animacije, koju dodjeljuje Selekcijska komisija Natjecanja studentskog filma u sastavu Katrin Novaković, Milivoj Popović i Daniel Šuljić, preuzela je Joanna Jasińska-Koronkiewicz

Nakon predstavljanja članova svih žirija, ceremonija je okončana projekcijom filmova iz Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1 te razgovorom s prisutnim autorima Dinom Velikovskajom (Spone), Matijom Pisačićem i Tvrtkom Rašpolićem (Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali) i Bastienom Duboisom (Suvenir suvenir). 

30. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2020. održava se od 28. rujna do 3. listopada u Kinu SC, Teatru &TD i Kinoteci te na brojnim drugim gradskim lokacijama. Filmski program čini više od 300 filmova, a uz prestižna natjecanja tu su i panoramski program, fokus na kinematografiju Mađarske, s posebnim osvrtom na redateljice nove generacije, program Majstori animacije s retrospektivama Georgesa Schwizgebela, Pavla Štaltera i hrvatskih klasika iz 1972., proslava 60. godišnjice ASIFA-e i festivala u Annecyju, s izborom nagrađenih filmova iz njegove bogate povijesti te „ponoćnim“ programom WTF koji promiče različitost, Animafest PRO sa znanstvenim skupom Animafest Scanner VII i masterclassovima, trostruki izložbeni program te bogat program za djecu i mlade, kao i Animafest u Vašem kvartu.

Sve ostale informacije potražite na službenoj stranici Animafesta

Naslovne fotografije: Chris Marcich; Georges Schwizgebel; publika

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.