Preskoči na glavni sadržaj

Svečano otvoren 21. ANIMAFEST ZAGREB

Svečanom projekcijom filma Iluzionist Sylvaina Chometa i uz prigodne pozdravne riječi festivalskog tima, u Zagrebu je u utorak, 31. svibnja u kinu Europa otvoren 21. svjetski festival animiranog filma - ANIMAFEST ZAGREB.

Okupljene ljubitelje filma i animacije pozdravile su producentice Animafesta, Vjera Matković i Dana Budisavljević, umjetnički ravnatelj Daniel Šuljić, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar i dogradonačelnica grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, koja je i proglasila festival otvorenim.

Okupljene je pozdravio i tročlani festivalski žiri: Dunja Janković, hrvatska strip-crtačica i ilustratorica, David Silverman, redatelj čuvenih Simpsona, Paul Driessen, živa legenda animacije, dobitnik Nagrade za životno djelo na Animafestu 2002. godine.

Nakon što je premijerno na velikom platnu prikazana festivalska špica mladog autora, ilustratora i animatora Dalibora Barića, a nakon nje i Iluzionist Sylvaina Chometa, redatelja popularnih Trojki iz Bellevillea, ispred kina Europa okupljene ljubitelje animacije publiku je zabavljao bend The Genuines.

Dugometražno izdanje Svjetskog festivala animiranog filma ANIMAFEST ZAGREB traje do 5. lipnja u kinima Europa i Tuškanac. U sedam će se programa prikazati 69 filmova, 22 dugometražna i 47 kratkometražnih. Uz filmove iz Velikog natjecanja i Svjetske panorame ovogodišnji je novitet program Kino za uši, koji prikazuje kultne animirane glazbene filmove: Žuta podmornica, Pink Floyd: Zid i Heavy Metal. Retrospektivni program Majstora animacije posvećen je filmovima člana žirija Paula Driessena, a Cartoon d'Or predstavlja najbolje radove kratke animirane europske produkcije. Osim autorskih filmova za malo zahtjevniju publiku u suradnji s Animatekom, ljubljanskim festivalom animacije, i pod pokroviteljstvom Raiffeisenove dječje štedionice Bubašpare, pripremljen je i bogati filmski program za najmlađe.

Također, sutra će se u 12 sati u galeriji ULPUH otvorit izložba Od skice do animacije koja će kroz skice, crteže, knjige snimanja, scenografije, lutke, fotografije ili netom završene filmove pružiti ekskluzivni, pretpremijerni uvid u filmove koji se tek pripremaju u studijima Zagreb filma, Bonobostudija, 3D2D Animatora i Kaskader produkcije. Izložba će biti otvorena do 5. lipnja.

Više o festivalu i programu pogledajte ovdje.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.