Preskoči na glavni sadržaj

Sve najbolje Snježane Tribuson i Dobra žena Mirjane Karanović otvaraju festival Eastern Neighbours u Nizozemskoj

Eastern Neighbours Film Festival (ENFF) održava se od 9. do 13. studenog, te u raznim sekcijama prikazuje sedam hrvatskih filmova. Na posebnoj projekciji 'Nijemi film uz glazbu uživo' bit će prikazani filmovi Oktavijana Miletića, uz glazbenu izvedbu makedonske glazbenice Aleksandre Popovske

Sekcija  'Aktualna kinematografija' (Current engaging cinema) donosi tri nizozemske premijere hrvatskih filmova, Sve najbolje Snježane Tribuson, Imena višnje Branka Schmidta i manjisku koprodukciju Dobra žena srpske redateljice Mirjane Karanović (hrvatski koproducent je Nukleus film). U ovoj sekciji bit će prikazane dvije manjinske hrvatske koprodukcije, film Lazar makedonskog redatelja Svetozara Ristovskog (hrvatski koproducent je MP – Film Production) i Dnevnik mašinovođe srpskog redatelja Miloša Radovića (hrvatski koproducent je Interfilm). 

Ostvarenja Snježane Tribuson i Mirjane Karanović otvaraju festival i autorice će gostovati na premijerama. Inače, komedija Sve najbolje dosad je prikazana na četrnaest svjetskih festivala, a osvojila je nagrade na njih šest. Ovaj 'veseli božićni film s trovanjem' u redovnu kino distribuciju diljem Hrvatske prigodno kreće početkom prosinca ove godine.

U programu 'FOKUS: Na rubu društva' (FOCUS: On the Fringes od society) prikazat će se dugometražni dokumentarni film Razred Vesne Ćudić, dok će program 'DOKUMENTARCI OTVARAJU RASPRAVU: doxi govore' (DOCUMENTARIES OPEN DEBATES: Docs Talk) prikazati dugometražni dokumentarac U potrazi za snom Mladena Mitrovića koji je nastao u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Factum). 

U posebnom programu festivala, koji se održava u Filmhuis Den Haag, nijemi filmovi pionira hrvatske kinematografije Oktavijana Miletića bit će prikazani uz živu glazbenu pratnju makedonske pjevačice i skladateljice Aleksandre Popovske. Po njegovom imenu nazvana je današnja prestižna filmska nagrada na Danima hrvatskog filma Oktavijan koja se dodjeljuje u više kategorija.

Eastern Neighbours Film Festival donosi nove i uzbudljive filmove istočne i jugoistočne Europe, većinom iz zemalja koje još nisu članice Europske unije, a s ciljem da se nizozemskoj i međunarodnoj publici približi kinematografija i kultura njihovih istočnih susjeda. Prikazuje filmove različitih žanrova, od igranih i dokumentarnih do kratkih i animiranih filmova, koji se većinom u Nizozemskoj prikazuju premijerno.

Više infomacija o festivalu pogledajte na njegovim službenim stranicama.

Naslovne fotografije: scene iz filmova Sve najbolje, Dobra žena i Razred 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.