Preskoči na glavni sadržaj

Suvremeni hrvatski kratki film na Festivalu Curtas Vila do Conde

Na 19. međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u portugalskom gradu Vila do Conde od 9. do 17. srpnja 2011. predstavit će se izbor hrvatskih kratkih filmova Tranzicije i generacije u izboru 25 FPS-a i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

Portugalski festival Curtas Vila do Conde posvećen je praćenju trendova u suvremenom filmu s naglaskom na kratki metar. Kako bi predstavio svježe tendencije europskih kinematografija, festival je otvorio prostor programima u nacionalnom ključu objedinjenim u sekciji Europske panorame. Ovogodišnje Europske panorame predstavljaju Norvešku, Finsku, Poljsku, Rumunjsku i Hrvatsku, koja će se u srijedu 13. srpnja predstaviti programom domaćih kratkih filmova Tranzicije i generacije.

Sedamdesetominutni program nudi izbor kratkih eksperimentalnih, animiranih i igranih filmova nastalih u protekle dvije godine, a koji se ističu tematskim, vizualnim ili pripovjedačkim odmakom. Društveno-socijalna svakodnevica, mehanizam sjećanja, turbulentnost odrastanja i starenja, te emotivna angažiranost njihovi su nazivnici.

Arheo 29 (2010) Vladislava Kneževića asocijativni je film napravljen od fotografija iz revije Svijet koji dočarava napetost krize između dvaju ratova; Miramare (2009) Michaele Müller animacijom boje na staklu oslikava mediteransku granicu kao kontrapunkt turističke dokolice i imigrantske budućnosti; Pametnice (2010) Sonje Tarokić i Hane Jušić suprotstavljaju patrijarhalni moral i moderni svjetonazor; Žuti mjesec (2009) Zvonimira Jurića komorna je emocionalna minijatura sumornog predznaka, a Oslobođenje u 26 slika (2009) Ivana Ramljaka i Marka Škobalja referencijalna slatko-gorka drama koja spaja ratne gradske junake, osobnu povijest, izdržljivost i borbenost ljudskog duha.

Curtas Vila do Conde jedan je od vodećih portugalskih kulturnih i filmskih događanja. Od svojega osnutka 1993. godine festival se uspješno nametnuo kao aktivan promicatelj suvremene kinematografije. Dosad je ugostio filmaše poput Apichatponga Weerasethakula, Petera Greenawaya, Kennetha Angera, Gusa Van Santa, Petera Tscherkasskog.

Hrvatska panorama na portugalskom festivalu rezultat je suradnje Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS i portugalskog Curtas Vila do Conde.  

Naslovne fotografije: prizor iz filma Miramare i Žuti mjesec

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.