Preskoči na glavni sadržaj

Sutra u Berlinu međunarodna premijera Baršunastih terorista

Dugometražni dokumentarni film Baršunasti teroristi Petra Kerekesa, Pavola Pekarčíka i Ivana Ostrochovskog nastao u koprodukciji Slovačke, Češke i Hrvatske imat će svoju međunarodnu premijeru u srijedu 12. veljače u programu Forum na 64. Berlinaleu. 

Berlinski Forum za film navodi da „humorom i višeznačnošću zamagljuje granice između stvarnosti i fikcije kao i između junaštva i gluposti. Lakonski i sa smislom za finu ironiju, film kazuje priču o ljudima koji se umjesto konformizma odlučuju na pobunu.

Uz Kerekesa, hrvatski koproducent Baršunastih terorista je Siniša Juričić, odnosno kuća Nukleus film, a češki Filip Remunda, kojeg je zagrebačka publika imala prilike upoznati u prosincu kad je osobno gostovao u Dokukinu. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Baršunasti teroristi premijerno su prikazani na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma 2013. gdje su osvojili nagradu FEDEORA koju dodjeljuje Federacija filmskih kritičara Europe i Mediterana. Film prati tri priče o slučajevima terorizma iz doba Čehoslovačke o kojima govore upravo oni koji iza njih stoje – protagonisti iz naslova.

Forum (International Forum of New Cinema) pripada među najvažnije programske sekcije Berlinalea. Posvećen je inovativnim djelima koja predstavljaju odmak od srednje struje i njeguju nekonvencionalne filmske pristupe, a ove godine doživjet će svoje 44. izdanje. Iako filmovi prikazani u njemu ne konkuriraju za službene festivalske nagrade, mogu osvojiti neku od nagrada koje dodjeljuju nezavisni festivalski žiriji, kao što je Nagrada Ekumenskog žirija, nagrade žirija FIPRESCI i C.I.C.A-e, nagrada žirija Amnesty International, nagrada Peace Film Prize, Nagrada čitatelja dnevnika Tagesspiel, Filmska nagrada Caligari itd.

Ove će godine u Forumu biti prikazano ukupno 36 naslova, od čega 28 imaju svjetsku, a osam međunarodnu premijeru. Na lanjskom izdanju Berlinalea Hrvatska je u istom programu bila predstavljena filmovima Obrana i zaštita Bobe Jelčića te manjinskom koprodukcijom Krugovi Srdana Golubovića.

Novinarska projekcija: utorak, 11. veljače, 13:45h, CinemaxX 6
Međunarodna premijera: srijeda, 12. veljače, 21:30h, Delphi Filmpalast
Raspored svih projekcija: Berlinale Forum
Službena stranica: velvetterrorists.com
Facebook stranica: facebook.com/ZamatoviTeroristi

Foršpan filma: Velvet Terrorists (YouTube)
Press-materijali: Dropbox
Fotografije (high-res): Dropbox
Plakat i logo: Dropbox

Kontakt za intervjue i dodatne informacije:
Ivana Ivišić - Baršunasti teroristi, PR
E-mail: ivanaivisic@me.com
Tel (7.-16. veljače): +49 1762 661 3759

Više informacija o hrvatskim filmovima i filmašima na 64. Berlinaleu možete pronaći na ovoj poveznici.

Naslovna fotografija: František Bednár u sceni Baršunastih terorista

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.