Preskoči na glavni sadržaj

Susjedi Tomislava Žaje nagrađeni na SEEfestu u Los Angelesu

Na 14. izdanju SEEfesta – Filmskog festivala jugoistočne Europe koji se u Los Angelesu održao od 1. do 8. svibnja, nagrada za najbolji dokumentarni film pripala je Susjedima redatelja, scenarista i producenta Tomislava Žaje. Nagrađen je i direktor fotografije filma, Jasenko Rasol, a posebno priznanje dobili su i direktori fotografije Radislav Jovanov Gonzo, Dubravka Kurobasa i Luka Matić zahvaljujući radu na omnibusu Duboki rezovi. 

Dugometražni dokumentarni film Susjedi autora i producenta Tomislava Žaje prati grupu ljudi s mentalnim bolestima koji se vraćaju kući nakon desetljeća provedenih u izolaciji institucija. Nakon izlaska na slobodu pokušavaju ponovo sastaviti komadiće svojih razorenih života. 

Film je nastao u produkciji Gral Filma uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a projekt se razvijao i predstavljao na mnogim međunarodnim programima poput Edinburgh Pitch, FEST Pitching Forum u Espinhu te Speed Meetings na festivalu Docs Barcelona. Susjedi su dobili nagradu i za najbolju fotografiju u dokumentarnom filmu, pa je nagrada pripala direktoru fotografije Jasenku Rasolu

Posebno priznanje žirija dobili su i direktori fotografije filmova koji čine omnibus Duboki rezovi: Radislav Jovanov Gonzo (Trešnje), Dubravka Kurobasa (Predmeti koji tonu) i Luka Matić (Smrt bijela kost). 

Popis svih nagrađenih filmova i filmaša nalazi se ovdje

Na ovogodišnjem izdanju Filmskog festival jugoistočne Europe - SEEfestu, prikazalo se čak jedanaest hrvatskih naslova, a festivalska publika u Los Angelesu sveukupno je imala prilike pogledati 56 filmova iz 18 zemalja. 

SEEfest se održava od 2006. godine, a kroz svoje festivalsko izdanje kao i kroz projekcije koje organizira tijekom čitave godine promovira kulturnu raznolikost Jugoistočne Europe. Više o SEEfestu potražite na službenoj stranici

Naslovna fotografija: scene iz filma Susjedi

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.