Preskoči na glavni sadržaj

Što da se radi? Gorana Devića premijerno 3. svibnja u Zagrebu

Dugometražni dokumentarni film Što da se radi? redatelja Gorana Devića premijerno će biti prikazan u Zagrebu u petak, 3. svibnja u Dokukinu KIC u 18 sati uz gostovanje spomenutog autora kao i producenta Hrvoja Osvadića. Razgovor će moderirati filmska kritičarka Višnja Pentić.

Redatelj u filmu dokumentira desetogodišnju borbu sindikata Tvornice željezničkih vozila Gredelj nakon što je 2012. taj tvornički gigant zbog političkih razloga stavljen u stečaj. Film prati otpuštene radnike, sindikalne vođe i stečajne upravitelje donoseći nam sliku svijeta rada koji nestaje. Priča kojom se bavi ovaj film paradigmatična je priča Hrvatske, ali i ostalih istočnoeuropskih tranzicijskih zemalja. Radnici koji su se odazvali prvim redovima nacionalnih kontrarevolucija, a koji su se u većini slučajeva borili za te narode u ratu, s povratkom mira postali su gubitnici tranzicije. Aktivni u razgradnji starog, protagonisti ovog filma nisu uspjeli izgraditi novo društvo. Ovo je film o borcima i radnicima, sanjarima i revolucionarima, sindikalnim vođama i stečajnim upraviteljima, film o nezaštićenom pravu na rad.

"Moja osobna motivacija da desetak godina kamerom pratim borbu sindikata Tvornice željezničkih vagona Gredelj  nalazi se  u činjenici da pred nama nestaje jedan svijet rada.

Priča kojom se ovaj film bavi paradigmatska je priča hrvatske, ali i svih drugih istočnoeuropskih tranzicija. Radnici koji su se odazvali u prve redove nacionalnih kontrarevolucija i koji su u najvećem broju slučajeva za te nacije ratovali,  povratkom u mirnodopske uvjete postaju  gubitnici tranzicije. Aktivni u razgradnji staroga, protagonisti ove filmske priče nisu se snašli  u izgradnji novoga društva. Ovo je film o ratnicima i radnicima, sanjarima i revolucionarima, sindikalistima i upraviteljima, film o neobranjenom pravu na rad," otkrio je autor Goran Dević.

Film je premijerno prikazan na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, a krajem prošle godine hrvatska premijera realizirana je u sklopu zagrebačkog 21. Human Rights Film Festivala. Prikazan je na nizu festivala diljem Europe, dok je na festivalu Slobodna zona Beograd 2023. nagrađen posebnim priznanjem.

Film se prikazuje u Hrvatskoj u sklopu KineDoka, mreže za alternativnu distribuciju europskih dokumentarnih filmova koja okuplja više od 200 netradicionalnih prikazivačkih mjesta u šest europskih zemalja.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.