Preskoči na glavni sadržaj

Stiže nova Brešanova komedija Koja je ovo država

Novi film Vinka Brešana, komedija Koja je ovo država premijerno će se prikazati u ponedjeljak 17. prosinca u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu. Dan kasnije, 18. prosinca, film zajedno s ekipom 'putuje' u riječko Art-kino, a 20. prosinca projekcija će se održati u splitskom kinu Karaman. Film u redovnu kinodistribuciju diljem Hrvatske kreće od 3. siječnja 2019. godine. 

Radnja crne komedije Koja je ovo država u 2020. u Hrvatskoj prati tri priče, čiji su nositelji General, Ministar i bijesni umirovljenici. Njihova povezanost otkriva se polako tijekom filma, a zaplet krene nakon što se Ministar, koji je došao položiti kamen temeljac za novo krilo kaznionice, zaključa u zatvorsku ćeliju i ne želi izaći.

'Film je pun originalnih motiva i apsurdnih, nadrealnih prizora kojima se nemoguće prestati smijati', stoji u najavi ove treće suradnje Vinka Brešana i Mate Matišića, koji potpisuje scenarij. Brešanu je ovo šesti dugometražni uradak.

Snimanje se odvijalo na autentičnim lokacijama kao što su Kaznionica u Lepoglavi, dvorana za sjednice Vlade Republike Hrvatske, i drugima. Likovi u filmu su Predsjednik Republike Hrvatske, Predsjednik Vlade RH, Ministar unutarnjih poslova, Ministar pravosuđa, državni odvjetnik, ravnatelj SOA-e, General, savjetnik Predsjednika Republike, pomoćni biskup, upravitelj kaznionice i drugi.

Glumačku postavu čine: Krešo Mikić, Lazar Ristovski, Nikša Butijer, Daniel Olbrychski, Dražen Kuhn, Sebastian Cavazza,  Zdenko Jelčić, Mate Gulin, Slobodan Milovanović,  Branko Cvejić, Goran Grgić, Goran i Bojan Navojec, Goran Bogdan, Luka Dragić, Alma Prica, Mladen Čutura, Vedran Mlikota, Slaven Knezović, Ksenija Marinković, Iva Mihalić, Pjer Meničanin, Milan Pleština, Nermin Omić, Zvonimir Sunara Suki i mnogi drugi.

Scenarij potpisuje Mate Matišić, direktor fotografije je Branko Linta, majstorica maske Ana Bulajić Črček, kostimografkinja Željka Franulović, scenograf Damir Gabelica, montažerka Sandra Botica - Brešan, izvršna producentica Maja Vukić, a producent filma je Ivan Maloča.

Uz Interfilm, film su producirali Orka Production Studio iz Varšave i Zillion film, a poduprijeli Hrvatski audiovizualni centar, Poljski filmski institut, Filmski centar Srbije, Poljska televizija, Eurimages i EU fond Kreativna Europa – MEDIA i HRT.

Nakon zagrebačke premijere u Kaptol Boutique Cinema do početka kinodistribucije 3. siječnja, film Koja je ovo država premijere će, uz prisustvo redatelja i ekipe, imati i u Rijeci (Art-kino) 18. prosinca te u Splitu (Kino Karaman) 20. prosinca. 

Naslovne fotografije: scene iz filma Koja je ovo država

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.