Preskoči na glavni sadržaj

Stari Grad u finalu izbora za najbolju europsku filmsku lokaciju

Europska mreža filmskih komisija (EUFCN) objavila je pet finalista izbora za najbolju lokaciju za snimanje. Stari Grad na Hvaru je kao lokacija filma Ljeto kada sam naučila letjeti ušao u odabrano društvo, a o pobjedniku se i ove godine odlučuje javim glasanjem.

Europska mreža filmskih komisija (EUFCN) organizira peto izdanje EUFCN-ove Nagrade za najbolju lokaciju, godišnjeg priznanja koje se dodjeljuje europskim lokacijama u filmskoj i TV industriji. Žiri za dodjelu nagrade ocijenio je sve prijavljene lokacije, obraćajući posebnu pozornosti na značajnu ulogu koju te lokacije imaju za priču, te njezino inovativno korištenje u sklopu audiovizualnog djela.

 Finalisti 2022. su:  

  • Otoci Brissago za Dawn Chorus – Ticino Film Commission (Švicarska)
  • Plaža Chiliadou za Trokut tuge – Hellenic Film Commission (Grčka)
  • Portsoy za Peaky Blinders (Sezona 6) – Screen Scotland (Škotska)
  • Schlosshotel Kronberg za Spencer – Film Commission Hessen (Njemačka)
  • Stari Grad za Ljeto kada sam naučila letjeti – Filming in Croatia (Hrvatska)

O pobjedniku EUFCN-ove Nagrade za najbolju lokaciju 2021. odlučuju glasovi publike, a svi zainteresirani mogu glasati OVDJE.

U prvoj fazi natjecanja, filmske komisije članice EUFCN-a imale su priliku predložiti jednu od lokacija za film ili TV seriju koji su snimani u njihovoj zemlji, a prikazani su u periodu od 11. rujna 2021. do 3. listopada 2022. godine.

EUFCN-ov žiri za dodjelu nagrade ocijenio je sve prijavljene lokacije, obraćajući posebnu pozornosti na značajnu ulogu koju te lokacije imaju za priču, te njezino inovativno korištenje u sklopu audiovizualnog djela.

Članovi žirija bili su Markus Bensch (izvršni direktor produkcije / lokacija u Studiju Babelsberg Motion Pictures), Olivier Dock (nezavisni međunarodni savjetnik za film, audiovizualnu produkciju i distribuciju u tvrtki Whitebench), Harriet Lawrence (supervizorica snimanja – The Key Locations), Vittoria Scarpa (novinarka i prevoditeljica za portal Cineuropa), te bivši predsjednik EUFCN-a Truls Kontny (CEO i izvršni producent za kuću Evil Doghouse Nordic).

Ljeto kada sam odlučila letjeti je u Starom Gradu na Hvaru sniman u rujnu i listopadu 2020. u sklopu programa poticaja Filming in Croatia. U kino dvorane je krenuo u veljači ove godine gdje je na razini regije dosegao brojku od 250.000 gledatelja (od toga u Hrvatskoj oko 34.000).

Ankica Jurić Tilić, hrvatska koproducentica filma povodom vijesti o ulasku u finale izbora za najbolju lokaciju je izjavila: "Naša cijela ekipa je baš zadovoljna ovim izborom EUFCN-a, a što se mene osobno tiče, moram reći da je i meni Stari Grad jedna od top 5 svjetskih lokacija, tako da se i moj osobni izbor poklapa s mišljenjem žirija. Ljeto kada sam naučila letjeti je prekrasna topla priča koja je došla do srca mnogih, a Stari Grad, otok Hvar i njegovi ljudi imali su značajan doprinos u tome."

"EUFCN se želi usredotočiti na mjesta na kojima nastaje čarolija, skrećući pozornost na proces i izazove koji se kriju iza odabira lokacije, i slaveći rad svih onih koji su sudjelovali u preobrazbi mjesta koja pričaju priče. Glasajte odmah za svog favorita!" istaknuli su supredsjednici EUFCN-a Mikael Svensson i Pavlina Zipkova.

Svi sudionici glasanja sudjeluju u nagradnoj igri, a jedan sretni dobitnik osvojih će putovanje na pobjedničku lokaciju! 

Glasanje traje do 31. siječnja 2023. godine, a EUFCN-ova Nagrada za najbolju lokaciju 2022. pobjedniku će biti uručena u veljači 2023. na Europskom filmskom sajmu – EFM 2023 u Berlinu.      

Europska mreža filmskih komisija je neprofitno udruženje koja podupire i promiče europsku filmsku industriju i kulturu. Trenutno broji 95 europskih filmskih komisija i filmskih institucija iz 30 zemalja. Za više informacija, posjetite www.eufcn.com.

Naslovne fotografije: scena iz filma Ljeto kada sam naučila letjeti; Stari Grad na Hvaru (izvor fotografija: https://www.visit-stari-grad.com/hr/)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.