Preskoči na glavni sadržaj

Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu na 23. Docavivu 

Dugometražni dokumentarni film Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu Tomislava Jelinčića prikazuje se u sklopu programa Panorama ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Docaviv, koji se u hibridnom obliku u Tel Avivu odvija od 1. do 10. srpnja.  

Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu jedan je od 19 naslova koji će se prikazati u sklopu programa Panorama, namijenjen "najboljim novim izraelskim i međunarodnim filmovima koji prikazuju široki spektar stvarnosti". Dokumentarni film Tomislava Jelinčića prikazuje se na festivalskim lokacijama te će biti dostupan i online za vrijeme trajanja festivala. 

Film prati Stjepana Vokića, umirovljenika iz Slavonskog Broda koji je prije 28 godina pronašao rodu Malenu propucanog krila te joj spasio život i od tada njih dvoje svoje dane provode zajedno, većinom u iščekivanju novog proljeća. Malena je 2002. pronašla ljubav svog života. Klepetan, kako ga je Stjepan nazvao, vraća joj se svake godine i zajedno su do sada odgojili 60-ak malenih roda. Kad stigne jesen Klepetan i rode kreću na dalek put natrag prema Africi dok Malena ostaje u selu sa Stjepanom. Bez Stjepana Malena sigurno ne bi preživjela zimu. A što bi Stjepan bez Malene? 

Dokumentarni rad Tomislava Jelinčića je nastao u produkciji Antitalenta te u koprodukciji slovenske kuće Tramal films, RTV Slovenije, talijanske kuće Transmedia production te Hrvatske radiotelevizije (HRT). Producenti filma su Danijel Pek, Maja Pek-Bruenjes, Miha Černec i Igor Prinčić. Distributer Starca i rode je Restart Label. Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Starac i roda trenutno se nalazi u redovnoj domaćoj kinodistribuciji te je ujedno i prvi hrvatski dokumentarni film u kojem mogu uživati i slijepe i slabovidne osobe putem aplikacije MovieReading

Međunarodni festival dokumentarnog filma Docaviv u Tel Avivu jedini je izraelski festival namijenjen isključivo dokumentarnim filmovima te jedna od vodećih manifestacija posvećenih tom filmskom rodu u svijetu. Ove godine, na festivalu će se prikazati preko stotinu izraelskih i međunarodnih naslova, na festivalskim lokacijama, ali i online, na službenoj stranici Docaviva.  

Naslovne fotografije: scene iz filma Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.