Preskoči na glavni sadržaj

Srbenki Nebojše Slijepčevića u Cannesu dodijeljena nagrada Doc Alliance za najbolji dokumentarni film godine

Radi se o priznanju sedam ključnih europskih festivala posvećenih dokumentarnom filmu, a koji su članovi Doc Alliance organizacije (CPH:DOX, Doclisboa, Docs Against Gravity FF, DOK Leipzig, FIDMarseille, Ji.hlava IDFF i Visions du Réel). Nagradu je u Cannesu primio Nebojša Slijepčević, redatelj i scenarist filma.

'Velika mi je čast da je baš naš film Srbenka dobio ovu prestižnu nagradu, veće priznanje nisam mogao poželjeti. I činjenica da se ta nagrada dodijeljuje baš ovdje, u Cannesu, govori o njezinom značaju. Naime, ovu nagradu dodijeljuje zajedno sedam ponajvećih europskih dokumentarnih festivala, birajući od svih naslova koji su prikazani na svim tim festivalima jedan - film godine. Mislim da je to i sjajna najava za skorašnju hrvatsku premijeru filma koja će biti na Motovunskom filmskom festivalu u srpnju.', izjavio je u Cannesu Nebojša Slijepčević prilikom preuzimanja nagrade u subotu, 12. svibnja. 

Film Srbenka nastao je u produkciji Restarta, producentica je Vanja Jambrović, a montažer Tomislav Stojanović. Osim Slijepčevića kameru potpisuju Bojan Mrđenović i Iva Kraljević, a montažu i miks zvuka Tihomir Vrbanec i Ivan Zelić. Izvršni producenti su Rea Rajčić i Tibor Keser. Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, gradovi Rijeka i Zagreb te Potprogram MEDIA.

Doc Alliance je kreativno partnerstvo sedam ključnih europskih festivala posvećenih dokumentarnom filmu. Jedna od aktivnosti ove organizacije, koja postoji od 2008., je i izbor najboljeg 'dokumentarca' godine. Selekcijski proces odvija se na način da svaki festival, član organizacije, nominira jedan film koji je bio prikazan u njegovoj konkurenciji. Svaki festival također imenuje i svog člana žirija pa zajedno njih sedam odlučuju o pobjedniku. Cilj Doc Alliance nagrade je promovirati dokumentarne filmove, podržati raznolikost dokumentarističkog izričaja te skrenuti pozornost na posebno kvalitetne naslove ovoga žanra.

Više informacija možete pronaći na ovoj poveznici.

Naslovne fotografije: Nebojša Slijepčević
(*autori fotografija HAVC i Doc Alliance)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.