Preskoči na glavni sadržaj

Srbenka Nebojše Slijepčevića osvojila posebno priznanje u međunarodnoj konkurenciji Visions du Réela

Srbenka, novi dugometražni dokumentarni film Nebojše Slijepčevića (Gangster te voli) osvojio je posebno priznanje Buyens-Chagoll žirija nakon svjetske premijere u natjecateljskom programu 49. izdanja međunarodnog filmskog festivala Visions du Réel, koji se održao od 13. do 21. travnja u švicarskom Nyonu.

Nagrade Buyens-Chagoll žirija dodijeljuju se filmovima s humanitarnim karakterom i fokusom na vrijednosti koje daju značenje budućnosti čovječanstva.

Tročlani žiri posebno priznanje dodijelio je filmu Srbenka uz objašnjenje da je riječ o filmu u kojem se 'prošlost suočava sa sadašnjosti, u prostoru koji povezuje moć filma i kazališta s ciljem prikaza vremena koje je potrebno za zacjeljivanje kada rat koji je završen, ne prestaje.'

Dokumentarni film Srbenka prati pripreme i probe za predstavu Aleksandra Zec, Olivera Frljića, u produkciji HKD Teatra iz Rijeke. Kazališne probe ubrzo prerastaju u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio. Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno promatra utjecaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno djece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj godinama nakon završetka Domovinskog rata.

Film je već u razvoju primijećen od strane profesionalne javnosti kad je 2017. godine tijekom Sarajevo Film Festivala osvojio tri nagrade na Docu Rough Cut Boutiqueu (HBO Adria Award, CAT & Docs Award te Digital Cube Award).

Film je nastao u produkciji Restarta, a nastanak su podržali Hrvatski audiovizualni centar, Gradovi Rijeka i Zagreb te Kreativna Europa, potprogram MEDIA.

Cjelovit popis nagrađenih fimova dostupan je na ovoj poveznici

Naslovne fotografije: scene iz filma Srbenka

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.