Preskoči na glavni sadržaj

Srbenka nagrađena na festivalima u Linzu i Varšavi

Nakon osvojenog posebnog priznanja u dokumentarnoj konkurenciji Crossing Europe Film Festivala u austrijskom Linzu, Srbenka Nebojše Slijepčevića osvojila je još jedno međunarodno priznanje i to na 16. festivalu dokumentarnog filma Millennium Against Gravity, koji je trajao od 10. do 19. svibnja u Varšavi.   

Srbenka redatelja Nebojše Slijepčevića se na festivalu u Poljskoj prikazivala u sekciji 'Muse and Inspiration' posvećenoj filmovima o umjetnicima te je osvojila Nagradu za najbolji film o ljudskim pravima (The Amnesty International Polska Award) te tri tisuća eura. 

Žiri u sastavu: Jakub Majmurek, kolumnist i filmski kritičar; Draginja Nadaždin, direktorica poljskog Amnesty Internationala; i Paweł Łoziński, redatelj, svoju odluku je obrazložio sljedećim riječima:

'Film ‘Srbenka’ može poslužiti kao ilustracija riječi Tadeusza Kantora: ‘Čovjek ne ulazi u kazalište nekažnjeno’. Dokumentarac bilježi rad Olivera Frljića (hrvatskog dramskog pisca i kazališnog redatelja, u Poljskoj između ostalog poznatog po režiji ‘Kletve’) na predstavi o ubojstvu tinejdžerke Aleksandre Zec i njezine obitelji, motiviranog hrvatsko-srpskim sukobom 1990-ih. Kreativni proces je emocionalno nabijen i prepun sukoba, razotkrivajući podjele koje gotovo trideset godina kasnije još uvijek razdiru hrvatsko društvo. Protagonisti filma različitih nacija, nenamjerno postaju glavni likovi ove drame.

Tvorci ‘Srbenke’ uspjeli su pronaći filmsku formu koja hvata jedinstvenu prirodu Frljićeva stvaralačkog procesa i reakcije društva izazvanog njegovom smionom umjetnošću te suočenog sa zločinom. Film nije samo bilješka o traumi izazvanoj u osvit građanskog rata te zločinu motiviranom nacionalističkom mržnjom – on također pokazuje kako umjetnost ponekad može poslužiti nužnoj, terapeutskoj funkciji. Pred kamerom i našim očima u prvi plan dolaze skrivene traume [kazališne] grupe i individualni strahovi. Dok promatramo proces probe, bez napuštanja kazališnog prostora, pridružujemo se ljudima koji su uključeni u ovu produkciju u bolnom i teškom, ali u konačnici katarzičnom procesu.'

Filmski festival Millennium Docs Against Gravity najveći je festival dokumentarnog filma u Poljskoj. Osim u Varšavi, festival se održava u još pet poljskih gradova (Wrocław, Gdynia, Lublin, Bydgoszcz, Katowice), a u programu se prikazuje preko 200 naslova. Više o festivalu pronađite na njegovoj službenoj stranici

Film Srbenka, koji prati probu za kazališnu predstavu 'Aleksandra Zec' Olivera Frljića, osvojio je posebno priznanje u konkurenciji dokumentarnog filma na 16. izdanju Crossing Europe Film Festivala, koji je u austrijskom Linzu trajao od 25. do 30 travnja.

Višestruko nagrađivani film Nebojše Slijepčevića nastao je u produkciji Restarta, producentica je Vanja Jambrović, a montažer Tomislav Stojanović. Osim Slijepčevića kameru potpisuju Bojan Mrđenović i Iva Kraljević, a montažu i miks zvuka Tihomir Vrbanec i Ivan Zelić. Izvršni producenti su Rea Rajčić i Tibor Keser. Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, gradovi Rijeka i Zagreb te Potprogram MEDIA.

Naslovne fotografije: scene iz filma Srbenka

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.