Preskoči na glavni sadržaj

Spomenik Igora Grubića na manifestaciji Q. I. VEDO u Napulju

Projekt Q.I. (Quartieri Intelligenti) radove umjetnika smješta na urbana mjesta te na taj način pokušava osvjestiti ponovno korištenje zanemarenih gradskih prostora. Tako je projekcija filma Spomenik organizirana na fasadi palače u središtu gradske četvrti Monsanto u Napulju. 

Film Spomenik je poetsko-eksperimentalni dokumentarac, strukturiran kao niz od devet meditativnih 'portreta' masivnih betonskih spomenika koje je nekoć naručila bivša jugoslavenska država. Ovi su spomenički oblici izvorno izgrađeni u spomen žrtvama fašizma iz Drugog svjetskog rata. Tijekom rata na Balkanu u 90-ima, tisuće je ovih spomenika percipirano isključivo kroz napuštenu komunističku ideologiju i uništeno. Pokušaj brisanja ovih struktura polazišna je točka filma koji je usmjeren na uvjete i 'živote' spomenika. 

Uz režiju, Igor Grubić na filmu je radio i kao producent, kameru potpisuje Josip Ivančić, montažu Marko Ferković, a film je nastao u produkciji Kreativnog sindikata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Spomenik će se moći pogledati do 30. listopada, svakodnevno od 19 sati do ponoći, a sve ostale detalje vezane uz projekt potražite na ovoj poveznici. Inače, projekt se održava pod pokroviteljstvom Muzeja za suvremenu umjetnost MADRE u Napulju. 

Inače, Q. I. Vedo realiziran je kao oblik razmjene i suradnje umjetnika, a zagrebački dio projekta ugostio je video radove talijanskih umjetnika u selekciji kustosice Adriane Rispoli na medijskoj fasadi MSU-a u Zagrebu. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.