Preskoči na glavni sadržaj

Soba 304 nagrađena Posebnim priznanjem za glazbu u Karlovym Varyma

Dansko - hrvatska koprodukcija Soba 304 u režiji Birgitte Staermose osvojila je Posebno priznanje žirija za glazbu na 46. međunarodnom festivalu u Karlovym Varyma. Nagrada je uručena redateljici Birgitte Staermose tijekom svečanosti zatvaranja.

Nagrada Udruženja FEDEORA uručena je hrvatskoj redateljici Željki Sukovoj za film Marijine koji je prikazan u natjecateljskom programu East of the West Karlovyh Vary. Žiri kojim je predsjedavao madžarski redatelj István Szabó, dodijelio je glavnu nagradu, Kristalni globus Karlovyh Vary izraelskom filmu Restoration redatelja Josepha Madmonya. Posebno priznanje žirija pripalo je češko - slovačkoj koprodukciji Gypsy u režiji Martina Šulíka. Najboljim redateljem proglašen je Pascal Rabaté za film Holidays by the Sea, najboljom glumicom Stine Fischer Christensen za ulogu u filmu Cracks in the Shell, a glumcem David Morse za ulogu u filmu Collaborator. Kompletan popis nagrađenih nalazi se ovdje.

Glazbu Sobe 304 potpisuje britanska kompozitorica i glazbenica Jocelyn Pook, koja je, između ostalog, skladala glazbu za Oči širom zatvorene Stanleya Kubricka i Kaotičnu Anu Julia Medema. Film Soba 304 nastao je u produkciji danskog Alphaville Pictures iz Kopenhagena te u koprodukciji sa zagrebačkim Mainframe Production, a na Festivalu u Karlovym Varyma imao je svoju svjetsku premijeru. 

Super je za film da je već na prvom festivalu dobio nagradu. Prošle godine imali smo u Karlovym Varyma Grlićev Neka ostane neđu nama koji je osvojio Nagradu za najbolju režiju i Nagradu Europa Cinemas Label. Ovo nam je drugi film na tom festivalu i druga nagrada. To je odličan početak za film kojeg će hrvatska publika moći vidjeti uskoro na Festivalu igranog filma u Puli, izjavio je Igor A. Nola iz producentske kuće Mainframe.

Soba 304 je dramski puzzle radnjom smješten u jedan kopenhaški hotel u kojem se životi ljudi raznih narodnosti isprepliću igrom slučaja: stjuardesa u potrazi za bliskošću; imigrantica u porivu za osvetom; direktor hotela shrvan tugom; žena koju suprug ostavlja; recepcionar okrvavljenih ruku. Film je snimljen na lokacijama jednog zagrebačkog hotela, glavne uloge u njemu tumače Mikael Birkkjær, Stine Stengade, David Dencik, Trine Dyrholm, Ksenija Marinković, Luan Jaha, Leon Lučev i Ivo Gregurević, Ariadna Gil, Magnus Krepper i Lourdes Faberes, a manju ulogu tumači i desetogodišnji Noa Nikolić (Majka asfalta, 2010.).

Scenarist filma je Kim Fupz Aakeson, direktor fotografije Igor Martinović, montažerka Anne Osterud, scenografi Peter Grant i Tanja Lacko, kostimografkinja Blanka Budak, a za masku je zaslužna Ana Bulajić – Črček. Producent filma je Jesper Morthorst, a koproducenti Igor A. Nola i Suza Horvat.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.