Preskoči na glavni sadržaj

Snjeguljica Lane Barić u konkurenciji festivala u Yorku, Chicagu i Uppsali

Film redateljice i scenaristice Lane Barić uvršten je u konkurenciju Festivala kratkometražnog filma Aesthetica u Yorku, Međunarodnog filmskog festivala u Chicagu i Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Uppsali. Osim toga, film je nagrađen na netom završenom festivalu Golden Boll u Turskoj. 

Festival Aesthetica odvija se u Yorku u Velikoj Britaniji, od 1. do 6. listopada. U konkurenciji festivala koji slavi nezavisne filmove iz cijelog svijeta prikazuje se i redateljski prvijenac scenaristice i glumice Lane Barić, kratkometražni igrani film Snjeguljica

Osim toga, u sklopu festivala prikazat će se još dva hrvatska filma: Tvornica filmova Silvestra Kolbase uvrštena je u natjecanje eksperimentalnog filma, a Dislokacije Veljka Popovića prikazuju se u sklopu edukativne platforme Virtual Reality Lab.  

Festival Aesthetica održava se od 1. do 6. listopada, u hibridnom izdanju, pa će publika, osim uživo, dio programa moći pratiti i online. Nagrađeni naslovi iz natjecateljskih programa automatski su kvalificirani da postanu kandidati za nominaciju za nagradu Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA). 

Snjeguljica će se predstaviti i publici najstarijeg natjecateljskog festivala u Sjevernoj Americi - Međunarodnog filmskog festivala u Chicagu. Ovogodišnje, 58. izdanje festivala, prikazat će 90 dugometražnih i 60 kratkometražnih filmova, među kojima će biti i film Lane Barić.

Uz to, hrvatska manjinska koprodukcija Dani suše redatelja Emina Alpera, čija je koproducentica Anite Juka (4Film), uvrštena je u međunarodni natjecateljski program dugometražnih filmova. Film je svjetsku premijeru imao na 75. Filmskom festivalu u Cannesu, a do sada je prikazan, između ostalog, i u Njemačkoj, Australiji, Jeruzalemu, Finskoj, Turskoj, Brazilu i Kolumbiji. Na Pulskom filmskom festivalu, Dani suše ovjenčani su s čak tri nagrade - Zlatna arena za najbolji film u Međunarodnom programu, nagrada kritike za najbolji film u Međunarodnom programu te Zlatna arenu za najbolju hrvatsku manjinsku koprodukciju.

Festival u Chicagu, koji se održava od 12. do 23. listopada također pruža pobjedničkim naslovima mogućnost da postanu kandidati za nominaciju za nagradu BAFTA, ali i za nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti. Više detalja možete pronaći na službenoj stranici Međunarodnog filmskog festivala u Chicagu.

Snjeguljica zatim "putuje" u Švedsku, na Međunarodni festival kratkometražnog filma u Uppsali, gdje je također uvrštena u natjecateljski program. Festival se odvija od 24. do 30. listopada, a ovogodišnje, 41. izdanje, broji 133 naslova iz cijeloga svijeta. I ovaj festival donosi kvalifikaciju za nominacije za nagrade BAFTA i Oscar. Više o festivalu pronađite na službenoj stranici

Uz to, redateljski prvijenac Lane Barić ovih dana prikazuje se u Peruu, točnije na Međunarodnom filmskom festivalu u Trujillu, koji se odvija od 23. do 26. rujna. Snjeguljica je prikazana i na festivalu u turskom gradu Adana na Međunarodnom filmskom festivalu Golden Boll, na kojem je proglašena najboljim filmom u međunarodnoj kratkometražnoj konkurenciji. 

Snjeguljica govori o Željki koja mirno živi u svom izoliranom selu sve dok njenu svakodnevnu rutinu ne uzdrma neočekivani posjet koji će je vratiti u prošlost. Uloge u filmu ostvarili su Lana Barić, Nikša Butijer, Dražen Šivak, Marica Vidušić Vrdoljak, Neven Aljinović Tot, Mirej Đurović, Bruno Ott, Ema Ott i mnogi drugi.

Film nastaje u produkciji Zagreb Filma, producent je Vinko Brešan, a izvršna producentica Julia Martinović

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.